Jak na to, 1. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Interiérové dveře jsou nenápadným, ale podstatným prvkem v domácnosti. Vytvářejí soukromí, izolují hluk a teplo, ale očekává se od nich také dlouhodobá životnost a odolnost vůči poškození. Neméně důležitá je i designová funkce v prostoru, který dokážou rozčlenit, prosvětlit a zútulnit. Jelikož budou součástí bytu nebo domu roky, přestavují nemalou investici. Jak je vybrat, aby sloužily dlouhá léta?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Interiérové dveře se v základu dělí na hladké, rámové, masivní a celoskleněné. Odlišují se od sebe konstrukcí, použitými materiály a také vlastnostmi. Zatímco hladké jsou často lehčí a levnější variantou, rámové bývají bytelnější, těžší a nákladnější. Oboje pak najdete v obchodech v základním bílém lakovaném provedení, v pestré škále dřevěných dekorů nebo jako modely s designovým prosklením. Nezapomínejte ani na dveře celoskleněné, které propustí do místností maximum denního světla, nebo dveře z dřevěného masivu.

Než vyrazíte do obchodu, zamyslete se také nad způsobem otevírání dveří. „Všudypřítomnou klasikou jsou otočné dveře s orientací vpravo nebo vlevo. V případě dostatku prostoru lze zvolit i elegantní posuvnou alternativu. Dveře se mohou zasouvat buď do pouzdra zabudovaného ve zdi, nebo se umísťují do posuvných systémů přímo na zeď. V takovém případě je ale potřeba počítat s místem navíc, protože jim nesmí nic překážet v cestě. Pokud je naopak o prostor nouze, praktickým řešením jsou dveře shrnovací,“ říká Ing. Kateřina Simerská ze společnosti nabízející vše pro dům, zahradu a stavbu.

Co říkají trendy

Zatímco dříve se dveřím nevěnovala téměř žádná pozornost, dnes si designéři s jejich návrhy hrají. Běžné jsou kombinace různých materiálů, kreativní členění dveří, precizní detaily v podobě drážek a prolisů nebo experimenty s povrchovými úpravami.

„Mezi trendy patří interiérové dveře s detailem v podobě stříbrných hliníkových pruhů nebo celoskleněné dveře usazené v černém hliníkovém rámu. Populární je i elegantní satinované sklo, které navíc dokáže do místnosti vnést o trošku více světla. Stálicí jsou pak dveře v bílé barvě, které využijete v klasických interiérech, skvěle ale doplní i místnosti v minimalistickém nebo skandinávském designu. Podle nároků lze vybírat z lakované varianty nebo např. povrchu v CPL laminátu. Vyhledávané jsou ale i dveře z dřevěného masivu, do interiéru vnášejí vřelost a kousek přírody,“ přibližuje Kateřina Simerská.

Tmavé, nebo světlé?

Dveře výrazně ovlivňují celkový pocit, který z místností máme. Představují totiž jeden ze způsobů, jak je opticky zvětšit, zmenšit a rozdělit. Pokud vás vizuální členění domácnosti trápí a chystáte se koupit dveře, máte perfektní příležitost, jak problém vyřešit.

Do malých místností upřednostněte světlejší design, například bílé dveře nebo dveře se světlým dřevěným dekorem. Prostor odlehčí a jsou ideální volbou do panelákových bytů. Jestliže je naopak potřeba prostor opticky zmenšit, zútulnit a oddělit, perfektní budou dveře tmavších odstínů a s plnou výplní.

Jak na materiál…

Materiál dveřního křídla rozhoduje o odolnosti, životnosti, ale také míře izolace dveří. Základní variantou je voština, která je tvořena impregnovanou lepenkou. Dveře jsou lehké, levné, ale nelze od nich čekat vysoké izolační schopnosti jak z hlediska zvuku, tak teploty. Jelikož nejsou příliš odolné, patří spíše do prostor bez přílišného zatížení. DTD neboli dřevotřísková dutinka je považována za zlatou střední cestu. Disponuje lepšími zvukově-izolačními vlastnostmi, je těžší a pevnější. O něco pokročilejší z hlediska bytelnosti a izolace je MDF, středně tvrdé jádro z dřevovláknitých desek. Počítejte ale s vyšší váhou i cenou.

„Do rustikálně pojatých prostor se skvěle hodí přírodní interiérové dveře z masivu. Nejčastěji jsou vyráběny z borovice nebo smrku a jsou k dostání bez dalšího povrchového ošetření. Pro zachování odolnosti je nutné tento typ dveří vždy dodatečně opatřit vhodným nátěrem,“ říká Kateřina Simerská.

Nebojte se zvážit také celoskleněné dveře. Jsou vyrobené z bezpečnostního skla, které jen tak něco nepoškodí. Jelikož jim nevadí voda ani vlhkost, skvěle se hodí do koupelen.

…nebo povrch?

Povrch dveří určuje jejich finální vzhled, ovlivňuje ale také jejich výdrž. „Jedním z nejoblíbenějších povrchů je laminátová úprava neboli CPL. Nejenom, že nabízí rozmanité barvy a dřevodekory, ale jen tak něco ji neponičí. Je odolná vůči vodě, vlhku, oděru i poškrábání, což ji činí ideální do domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky, ale také do koupelny. Vyznačuje se navíc barevnou stálostí, takže ani po letech se její vzhled nezmění,“ říká Kateřina Simerská.

Na pohled vysoce efektní, ale méně odolnou variantu přestavují fólie. Skvěle poslouží kdekoliv, kde nebude povrch neustále namáhán. Kromě hladké verze jsou k dostání i v 3D provedení, které se pyšní perfektní imitací dřeva.

Pokud patříte mezi milovníky přírodního materiálu, zvažte krásně vypadající dýhu, počítejte ale s vyšší pořizovací cenou.

Zdroj: TZ Bauhaus

Autor článku: Tomáš Pekař