Jak na to, 2. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Různé povrchy vyžadují různé techniky čištění. Ať už jsou vaše kuchyňské skříňky barvené, lakované nebo laminované, potřebují zvláštní pozornost. Zde je několik jednoduchých tipů a úklidových receptů, které vám pomohou udržet jejich vzhled.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Bez kuchyňských skříněk by v srdci každého domova, tedy v kuchyni, byl pořádný nepořádek. Za nimi se totiž ukrývají všechny ty talíře, příbory a hrnky. Také si lámete hlavu, jak se  zbavit mastnoty, prachu a popřípadě i uvízlého jídla? Jistá Univerzální čisticí směs se hodí téměř na všechno!

Dřevěné skříně se sklem

Tento typ skříněk potřebuje důkladné čištění a odmaštění minimálně dvakrát ročně. Očistěte je směsí destilovaného bílého octa, alkoholu a mýdla. Umyjte skříňky seshora dolů za pomoci mikrovlákna. Poté je kompletně opláchněte teplou vodou a použijte ošetřující přípravek s včelím voskem, který zajistí, že skříňky budou delší dobu působit jako nové.

Malované skříně

Malované skříně je třeba vyčistit jemným čisticím prostředkem, opláchnout a vysušit. Používáte-li na lakovaný povrch drsný čistič, neděláte dobře. Čisticí prostředek může odstranit barvu.

Místo kupovaného prostředku smíchejte destilovaný bílý ocet a několik kapek mýdla (tentokrát nepřidávejte alkohol). Směs nalijte do lahvičky s rozprašovačem a po nástřiku utřete skříňky (opět seshora dolů) vlhkou látkou z mikrovlákna. Nakonec použijte další (suchý) hadřík – taktéž z mikrovlákna.

Černé skříně

Černé skříňky v kuchyni působí velmi elegantně, nicméně vyžadují větší péči. Na těchto skříních je vidět každá kapka vody, mastná skvrna, stejně jako nahromaděný prach. Abyste si život s černými skříňkami ulehčili, měli byste je alespoň jednou týdně otřít vlhkým hadříkem z mikrovlákna. Zabere to jen chvíli času.

Bílé skříně

Bílé skříňky poskytují čistý vzhled, ale také poukazují na otisky prstů a škrábance. Stejně jako u černých skříněk proto platí, že by minimálně jednou týdně měly být otřeny vlhkou látkou z mikrovlákna. Vyplatí se mít po ruce i malou lahvičku s odpovídajícím odstínem bílé barvy, která opraví a zamaskuje jak ty otisky, tak i škrábance.

Laminátové skříně

Laminátové skříně se udržují nejjednodušeji, protože jejich povrch není porézní. Vlhká tkanina z mikrovlákna a pouhé „přejetí“ skříněk jednou týdně dělá divy. Pro hloubkové čištění se hodí stejný trik, který je uveden výše. Směs bílého octa, alkoholu a mýdla odstraní uvízlé nečistoty i mastnotu.

Zdroje: The Easiest Way to Clean Kitchen Cabinets, Including Those Tough Grease Stains; Yours Ultimate Guide to Cleaning Kitchen Cabinets and Cupboards

Autor článku: Andrea Veselá