Domov, 2. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Přestože zařizování dětského pokoje není žádná věda, je třeba při něm dodržet několik základních pravidel. Dětský pokoj musí být předně bezpečný, funkční a dítě by v něm mělo mít útočiště před okolním světem. Na co si ale dát pozor a co by v něm nemělo chybět?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pro zábavu i úkoly

To je důležité zejména v předškolním a školním věku, kdy kromě odpočinku a hraní dětský pokoj slouží i ke studiu. Vejít by se nám do něj tedy měly celkem tři zóny, a to odpočívací, herní a pracovní. A zatímco základem pracovní zóny je kvalitní židle, stůl, potřebné úložné prostory a osvětlení, herní zónu bychom měli odvíjet podle zájmů dítěte.

Nechte tedy vašeho potomka podílet se na výběru vybavení a naslouchejte jeho přáním. Základem je taktéž dostatečně volná plocha na zemi, kde při hraní děti tráví nejvíce času. Tam je zároveň vhodné umístit koberec, který má v dětském pokoji hned dvojí funkci. Předně slouží jako bezpečnostní prvek při pádech a nárazech a také snižuje prašnost ve vzduchu.

Co se odpočívací zóny týče, zde jednoznačně panuje postel, na které byste v žádném případě neměli šetřit. Ta by zároveň měly být schopná růst společně s dítětem a mít dostatek úložného prostoru. Barvu vybírejte neutrální stejně jako ostatní větší kusy nábytku. Za tento krok budete totiž do budoucna velmi vděční, až přijde čas na změnu dekorace, jak se dítě bude vyvíjet.

Jak je to s nábytkem

Jakýkoli nábytek v dětském pokoji by zároveň měl být kvalitní. Při koupi si tedy všímejte zejména materiálu a zpracování. Ideálním materiálem do dětských pokojů je bezesporu dřevo, které je příjemné na omak a hřeje.

Co se zpracování týče, nikde by nemělo nic vyčuhovat. Také si dejte pozor na ostré rohy, nekvalitní kování a šrouby.

Pozor na barvy

Jak již bylo zmíněno, barvu nábytku je vhodné vybírat neutrální. Při zařizování dětského pokoje totiž musíte myslet dopředu. A přestože děti mají rády barvy, příliš pestrý pokoj by mohl působit rušivě.

Zároveň platí, že čím menší pokoj, tím světlejší stěny a nábytek. Pestré a originální pak mohou být doplňky, které lze snáze obměnit.

Soukromí i pro nejmenší

Zmiňovali jsme, že dítě by v dětském pokoji mělo mít útočiště před okolním světem spolu s trucovnou a úkrytem před ostatními. Tuto funkci pokojíčku jako rodič respektujte a dovolte dítěti, aby se v něm cítilo dobře.

Zdroj: TZ Koberce Trend

Autor článku: Ivana Koutná