Jak na to, 2. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Chcete při běhu zvýšit rychlost, zlepšit náladu nebo se propojit s ostatními běžci? K tomu všemu mnohdy stačí, když si pustíte tu správnou hudbu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Běh je z principu rytmická činnost, a proto se jeho propojení s hudbou přímo nabízí. Čím víc se o vztah mezi hudbou a běháním zajímáme, tím víc si uvědomujeme, že hudba není jen cesta k lepšímu výkonu, ale také k lepšímu běžci. Ostatně ti sami vám potvrdí, že poslech hudby při běhání může snížit pocit zátěže, zlepšit náladu a zrychlit výsledný čas. Ať už trénujete novou vzdálenost, hledáte způsob, jak se propojit s ostatními běžci, nebo chcete získat novou motivaci pro soupeření s kamarády, hudba může být tou správnou podporou, kterou potřebujete.

Když vybírá odbornice

Běh na 5 kilometrů je něco úplně jiného než maraton. Tréninkový plán, vybavení, taktika i váš soundtrack bude na každou vzdálenost jiný. Abychom vám pomohli vybrat ten správný seznam skladeb v souvislosti s kilometrovým výkonem, spojili jsme se s Jen Galvinovou, hudební ředitelkou běžeckého klubu Electric Flight Crew, která vybírá pro různá cvičení vhodné seznamy skladeb, jejichž pomocí propojuje sportovce.

Zde je její rada k vytváření seznamů skladeb pro nejběžnější závodní vzdálenosti.

Na délce tratě záleží

5 kilometrů

Tato ať je velmi oblíbená, ale z pohledu výběru skladeb také jedna z nejtěžších. V závislosti na tempu vydáte během pouhých 15 až 30 minut maximum energie.

„Před covidem jsem běhala 5km trať rychleji,“ svěřila se Jen. „Bez ohledu na tempo se do této vzdálenosti moc skladeb nevejde.“ Hledejte písničky s tempem kolem 130 až 140 BMP (beats per minute / údery za minutu) a o zbytek se postarají vaše nohy.

10 kilometrů

Při běhu na 10 kilometrů byste se měli udržet v tempu už přibližně hodinu i déle, takže ve výběru skladeb máte větší prostor. Je třeba přemýšlet o svém cílovém tempu pro chvíle, kdy přijde největší vyčerpání a podle toho naplánovat playlist.

Jen navrhuje nejprve šetřit síly a udržovat tempo stabilní a poté přibližně na osmém kilometru zrychlit a doběhnout na maximu osobních možností.

Půlmaraton

Vzdálenost, která nabízí možnost zaměřit se úzce na jednoho umělce nebo prozkoumat jeden konkrétní žánr, jako třeba East Coast Rap nebo grunge osmdesátých let. Jen navrhuje odhalovat i neznámé skladby které vás během dlouhého běhu pobaví a nakopnou.

Zkuste si vybrat skladbu, kterou opravdu milujete, otevřete si ji na Spotify a zvolte možnost Start Radio, která vybírá automaticky podobné písně stejného žánru. Na trase se vám pak připomenou staří oblíbení zpěváci a možná objevíte nové umělce, které si zamilujete.

Maraton

Teď už to není o tom, jak rychle poběžíte. Jde o to, jak dlouho vydržíte. Váš seznam skladeb je také třeba z důvodu vytrvalosti oříznout.

Každý má jiný styl pro to, na co rád běhá, ale rád si to míchám pro sebe,“ říká Galvin. „Během svého života jsem měl nejrůznější hudební vkus a maraton je šancí, jak je všechny přivést do hry.

Jak poslouchat hudbu při běhu?

Jako první volbu napadnou většinu lidí sluchátka. Pro běh by měla především držet dobře v uších, mít dostatečnou výdrž na baterie, a hlavně musí dobře hrát. Intenzivní zážitek z poslechu má přímou úměru s motivačním efektem. Čím víc budete hudbu prožívat, tím víc vás nakopne.

Zdroj: TZ Bose / Jen Galvin

Štítky: pohyb , sport

Autor článku: Ivana Koutná