Zahrada, 11. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Obdivujeme květiny pro krásu a svůdné vůně, které přinášejí. Jsou pýchou pro své pěstitele, vyjadřovacím prostředkem pro milence a hrají roli v některých našich nejradostnějších i nejtemnějších společenských rituálech. My vám ale představíme některé z nejpodivnějších rostlin na planetě Zemi.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V současné době je na světě asi 290 000 známých druhů rostlin a každoročně se objevují další. Více než 60 procent z nich roste v teplém a vlhkém podnebí tropických deštných pralesů. Některé tropické květiny zacházejí do extrémů ve velikosti, vůni a strategii přežití. Většina z těch následujících by nemohla přežít v zahradě a pravděpodobně byste to ani nechtěli.

Největší květ: Raflézie Arnoldova

Raflézie

Největší květ na světě má Rafflesia arnoldii. Ve skutečnosti je to parazit. Spoléhá se zcela na svého hostitele, parazituje na třech druzích liánovité révovité rostliny Tetrastigma. Všechnu získanou energii pak vynaloží na růst nejrozměrnějšího květu na světě. Ten mívá v průměru 0,6 až 1 m a vážívá téměř 11 kg. Rozhodně to není žádný drobeček, být masožravá, šel by z ní opravdu strach. Pokud byste tohoto „drobečka“ chtěli poznat naživo, její výskyt je znám pouze z ostrovů jihovýchodní Asie, indonéské Sumatry a indonésko-malajského Bornea.

Nejsmrdutější rostlina: Zmijovec titánský

Zmijovec

Na první pohled možná nevinně vypadající květinka, ale do její blízkosti byste se dostat nechtěli. Je proslulá svým pachem. Je to nejsmrdutější rostlina na světě, páchne jako hnijící mrtvola. Podle názvu se též nejedná o žádného drobečka, květ je v průměru vysoký 3 metry. Hlíza této rostliny váží průměrně 50 kilogramů. Současný rekord drží hlíza pěstovaná v Královské botanické zahradě v Edinburghu, vážící 153,9 kg.

Nejčernější květ: Flor de Muerto

Flor de Muerto (Lisianthius nigrescens), obyčejná mexická trvalka, je nejčernější květinou na světě. Říká se jí „květina mrtvých“, protože ve skutečnosti vypadá, jako by opravdu byla mrtvá. Trubkovité květy visí dolů ze stonků ve zdánlivě zvadlém a uschlém stavu. Je to jediná květina, o které je známo, že zcela absorbuje všechna vlnová pásma ultrafialového (UV) záření.

Skutečné tajemství květu mrtvých je však to, jak v takové hojnosti přežívá bez zjevné pomoci zvířecího opylovače.

Kvete pouze jednu noc: Peniocereus

Kaktusový květ

Po písku se rozléhá neutěšený šedý kaktus. Spíše než kaktus na první pohled připomíná vyschlé křoví plazící se po zemi. Rostlina má větvené stonky s křehkými trny, ale když rozkvete, právem se jí přezdívá „královna noci“.

Přesněji řečeno, jsou jen tři druhy kaktusů kvetoucích v noci: Peniocereus greggii, Hylocereus undatus a Selenicereus. Jejich květ se rozevře jen na jednu noc. Jak slunce zapadá, kaktus se otevírá. Má bílé květy se žlutými hroty. Jejich omamná vůně připomíná vanilku a může se šířit až 30 metrů. Ráno se květiny uzavírají a nikdy se už znovu neotevřou.

Tento noční festival květů obvykle trvá jen jeden nebo dva dny. Odehrává se v polovině léta v pouštích Sonora a Chihuahua v Arizoně, Texasu či severním Mexiku.

Autorský článek

Další info: Wikipedia; Record-Holding Plants

Štítky: rostliny

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock