Jak na to, 13. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Každá hospodyňka ví, že chemické čisticí prostředky nevoní zrovna vábně. Co takhle vytvořit si vlastní pomocí esenciálních olejů? Je to lehčí, než si myslíte! Jsou ekologické, s bakteriemi si snadno poradí a ještě povzbudí vaši mysl.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dříve, než se pustíte do výroby domácích prostředků, které si možná budete chtít „nadělat“ do zásoby, je třeba zmínit pár pravidel. Čistě pro jistotu!

  • Esenciální oleje mají velmi silnou koncentraci, proto vám postačí menší množství.
  • Dbejte na to, aby se vám olej nikdy nedostal do očí.
  • Uchovávejte je na bezpečném místě, nejlépe s jasným popiskem. Případů, kdy si někdo spletl přípravek na mytí oken s limonádou, není zrovna málo. Tyto oleje sice nejsou jedovaté, ale po požití mohou způsobit nevolnost.

Které oleje jsou v kurzu?

Nejvíc se při úklidu používá citron, pomeranč, eukalyptus, borovice, levandule, hřebíček, máta, růže, vanilka a tea tree. Ovšem záleží čistě na vaší fantazii. Dost bylo řečí, jde se do práce. A připravte se na to, že vás to bude mimořádně bavit!

Zrcadla a okna

Potřebujete ¼ hrnku bílého octa, dva hrnky vody a osm kapek citronového esenciálního oleje. Když směs nalijete do rozprašovače, bude aplikace mnohem jednodušší. Nečistoty a šmouhy už nemají šanci!

Kůže

I kožený gauč a křesla si žádají péči. Perfektní leštidlo získáte, když smícháte půl šálku olivového oleje s deseti kapkami esenciálního. Stačí jemně vetřít a nechat oschnout. Sezení v obýváku bude zase jako nové!

Matrace

Tak s těmi bývá potíž. Jak je čistit, když se do pračky nevejdou a do čistírny se s nimi nikomu nechce? Řešení je sáček jedlé sody a esenciální olej – toho opravdu jen pár kapek. (Doporučujeme levandulový, protože povzbuzuje spánek.) Nesmí vzniknout konzistence pasty, ale jen jakýsi ovoněný prášek. S ním poprašte matrace, nechte „sednout“, a co zůstane na povrchu, s tím si vysavač hravě poradí.

Nádobí

Do dřezu nechte napustit horkou vodu, nalijte hrnek bílého octa a přidejte deset kapek oleje dle libosti. V této voňavé lázni se pak špinavé talíře budou mýt úplně samy. I vaše čichové buňky si přijdou na svoje.

Podlahy

Nesnášíte pocit vysušených rukou, který po stírání vždycky přijde? Ten už se vás netýká. Do kbelíku s teplou vodou nakapejte přibližně 20 kapek esenciálního oleje. Navrhujeme eukalyptus, který domácnost energicky provoní. Tenhle domácí saponát bude šetřit vaše ruce, podlahy odmastí a ještě vydezinfikuje.

Koberce

Pokud chcete provonět koberce a osvěžit znovu jejich barvu, tento jednoduchý recept si zamilujete. Budete potřebovat 4 šálky jedlé sody, 20 kapek oleje levandule a dalších 20 kapek oleje z růžového dřeva, aby to k sobě hezky ladilo. Vše promíchejte a snažte se vyvarovat hrudek. Čtvrt hodiny před vysáváním aplikujte na koberec a poté vyluxujte. Výsledek vás jistě překvapí! Co myslíte, nebude teď úklid s takovou aromaterapií mnohem příjemnější?

Autorský článek

Další info: 9 Essential Oils For Cleaning; 12 Best Essential Oils for Cleaning

Autor článku: Petra Chmelová