Domov, 15. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Nadešel čas pořídit novou pohovku? Vyhněte se tentokrát velkým nábytkovým domům a raději si nejdřív jasně určete, jaký účel má nová sedačka plnit. Projděte si nabídku online, zjistěte možnosti a veškeré parametry. Co by kromě barvy a tvaru mělo rozhodovat při výběru?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak se bude čistit

Pohovka je místo, kam se uchýlíte, když si potřebujete na chvilku oddechnout. Odpočinout si od okolního světa se sklenkou vína nebo sladkého dortíku v ruce. Nenuťte se v takové chvíli přemýšlet nad tím, jak velký problém bude, až se vám kousek čokoládového krému otře o potah sedačky. Vyřešte za sebe tenhle problém už ve chvíli, kdy sedačku kupujete.

Vyberte si takovou, která má snímatelný potah, který jednoduše vyperete v pračce. Někteří výrobci nabízejí také potahy ošetřené speciální technologií, které umožňují snadné čištění pomocí pouhé vody a to přímo na sedačce bez nutnosti potah sundavat.

Hlavně prakticky

Na první pohled jsou nožičky záležitost designu a vkusu, při hlubším zamyšlení jde ale primárně o otázku praktičnosti. S pohovkou začínající u podlahy se nebudete muset starat o úklid prostoru pod ní, při stěhování budete ale nejspíš nemile překvapeni.

Naopak u sestav s vyššími nožičkami pohodlně vytřete každý kout. Volte takovou sedačku, pod kterou se vejde robotický vysavač, usnadní vám to mnoho starostí. I když teď robotický vysavač nemáte, nemusí to znamenat, že si ho třeba za pět let nepořídíte. Vývoj se stále posouvá, ale kvalitní sedačka vydrží i desítky let, proto na to raději myslete.

Kdo na ní sedí

Je pro vás pohovka pouze stylovým doplňkem nebo od ní vyžadujete i další praktické dovednosti? V prvním případě máte výběr mnohem pestřejší a závisí pouze na vašem vkusu. Ve druhém případě je dobré si sepsat, co vše od sedačky požadujete.

Máte děti, které chvíli neposedí? Volte sedačku s odolnými potahy. Rádi ubytováváte další nocležníky? Zaměřte se na rozkládací pohovky s kvalitní výplní, jedině tak od vás budou odjíždět plní energie. Kvalitní rozklad se stejným složením a výškou pěny, jakou mají i sedáky, zaručí pohodlné ležení po celé ploše a zamezí rozlámaným zádům.

Kvalita jde s cenou

Kolik ušetříte na pohovce při koupi, tolik vám přidělá starostí později. Pokud nechcete za dva roky řešit nákup další sedačky, vyhraďte si čas a finance na výběr opravdu kvalitního kousku. Vyhněte se velkým obchodům a najděte si lokálního výrobce, který poskytuje dlouhodobou záruku a nejlépe i celoživotní servis.

Zaměřte se na bytelný rám a řemeslné zpracování. V menších prodejnách vám zkušení prodejci dokáží poradit s výběrem. Sedací souprava díky tomu bude přesně odpovídat vašim potřebám.

A někteří čeští výrobci dokonce nabízejí možnost přečalounění sedačky, které je mnohem levnější než sedačka nová a zároveň se vám tím také částečně vrátí vyšší pořizovací cena. Díky kvalitním materiálům uvnitř sedačky si tak třeba po 15 letech pouze vyberete nový potah, čímž dostanete nejen nový vzhled, ale sedačka může dalších 15 a více let sloužit.

Příjemná vychytávka, kterou bohužel nabízí jen malé množství výrobců. Možnost prodloužení sedu ocení nejen lidé obdaření větší výškou, ale hodí se perfektně také pro rodiny s dětmi. Posunutí sedáku poskytne větší plochu, na které se pohodlně usadíte i s dětmi, abyste mohli hrát nejrůznější hry či společně pohodlně lenošit.

Zdroj: TZ Jech

Autor článku: Radek Kovář