Domov, 21. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Koberce se z dětských pokojů začínají nebezpečně rychle vytrácet a často je nahrazují plovoucí podlahy, které rodiče volí zejména z důvodu snadného čištění. Koberec by ale v žádném dětském pokoji rozhodně neměl chybět. Je to totiž nejen vhodný doplněk pro ozdobení celého interiéru, ale především pomocník, který zabrání zničení podlahy, a zajistí nohám vašich dětí pohodlí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Drtivá většina her v dětském světě se odehrává na podlaze. Je to místo, kde se auta utkávají v nelítostném boji o pohár šampiona, Barbie si řekne své ano s Kenem nebo kde váš malý Picasso nakreslí svůj první portrét rodiny. Je tedy na místě důkladně si promyslet, jakou podlahovou krytinu v dětském pokoji zvolíte. Starý dobrý koberec se stále jeví jako ta nejlepší volba – podlaha je díky němu příjemně měkká a dodá celému prostoru útulnou atmosféru.

Po celé ploše, nebo jako oživení?

Při výběru koberce je důležité myslet na to, zda budete chtít koupit celoplošný, nebo kusový. V tomto ohledu je třeba zvážit, jestli bude koberec hlavní podlahovou krytinou celé místnosti, nebo se bude jednat jen o prvek, jehož úkolem bude zútulnit hrací místo pro vaše dítko.

V současné době jsou hitem kusové koberce, a to zejména díky jejich variabilitě a široké škále barev, tvarů či materiálů. Tento typ koberců je také snazší na údržbu a po čase jednoduše vyměnitelný za nový. Zejména v případě menších dětí je však třeba dbát na to, aby byl koberec řádně připevněný či opatřený protiskluzovou podložkou.

Z čeho bude

Dětský pokoj je pro koberec jedním z nejnáročnějších prostředí. Je totiž třeba, aby zvládal velkou zátěž a zvládl ty nejtvrdší podmínky. Koberec by proto měl být z co možná nejlépe udržovatelného a odolného materiálu.

“V oblasti dětských koberců je vhodné soustředit se především na umělé materiály, jako je například heatset, polyester a polyamid. Ty totiž vydrží větší zátěž a jsou navíc i cenově příznivé,” říká pro Hobbykuk.cz odborník Marek Černý a dodává: “Důležitým faktorem je i hustota vláken. Zpravidla platí, že čím vyšší je hustota vláken, tím déle koberec vydrží pěkný a dobře poslouží.” Při výběru dětského koberce nezapomeňte ani na délku vlasu. Pro děti je vhodný co možná nejkratší vlas – prach a špína tak nemají šanci dostat se hluboko dovnitř koberce a vysavač je snadno vysaje.

Pro kluky i holky

Nic nevybízí k hraní natolik, jako veselý koberec plný barev s oblíbenými motivy vašeho dítěte. Při jeho výběru proto dbejte nejen na to, jak se koberec do interiéru hodí, ale především na srdce. Koberec s motivem oblíbeného hrdiny bude přeci jen lákavějším místem pro hraní než obyčejný jednobarevný koberec bez příběhu. Dlouhodobě oblíbenými jsou i kusové koberce s motivem silnice. Ty přinášejí radost jak malým, tak i velkým. Jsou totiž nejen skvělým společníkem při hře, ale i příjemným zútulněním dětského pokojíku. Silnice už navíc dávno nejsou jen klučičí dominantou. Z mnoha provedení si dozajista vyberou i děvčata.

V neposlední řadě můžete udělat radost i vašemu malému milovníkovi deskových der. Hrací kusové koberce nabízejí zajímavé obměny klasických deskovek, jako jsou Člověče nezlob se nebo Monopoly.

Obří omalovánky na podlaze

Pokud hledáte jedinečný koberec, který zaručeně zabaví vaše ratolesti a dodá jejich pokoji něco navíc, pak určitě sáhněte po kobercových omalovánkách. Originální dětské kruhové kusové koberce v černobílém provedení si děti mohou vybarvit podle svých představ. Navíc potěší i podporovatele českého řemesla – tento originální koncept totiž pochází od ryze české společnosti, která tyto koberce vyrábí z kvalitní bavlny přímo v České republice.

“Koberec je poctivě obšitý po celém svém obvodu a po vybarvení je možné ho jednoduše vyprat v pračce a znovu ho vymalovat. Součástí balení jsou i speciální fixy pro vybarvování, které jsou pro děti zdravotně nezávadné a bezpečné. A pokud se vypotřebují, v papírnictví se dají za pár korun jednoduše dokoupit,” přibližuje nový trhák mezi dětskými koberci Marek Černý.

Marek Černý je odborník na podlahy z e-shopu Mujkoberec.cz

Štítky: děti , podlahy

Autor článku: Radek Kovář