Jak na to, 22. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Každá domácnost má svoji vlastní přirozenou vůni, která ji definuje a okouzlí každého, kdo se v ní ocitne. Existuje ale řada pachů, která se ji snaží nabourat.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pachy v domácnosti jsou tématem, o kterém se lidé neradi baví, ale znají je všichni. Jsou takoví staří známí, které ovšem doslova nemůžeme ani cítit. Týkají se každého,  kdo chová domácí mazlíčky, kouří nebo třeba rád vaří. Zápach se může rozhodnout usídlit natrvalo, zejména ten z kouření nebo ze zvířat a bývá velmi těžké se ho zbavit. Mnoho lidí potom řeší nežádoucí vůně pomocí osvěžovačů vzduchu, které ale zápach neřeší, jen problém maskují. Namísto toho zkuste vyzkoušet několik osvědčených rad triků, které vás zápachu jednou pro vždy zbaví!

Pozor na čtyřnohé kamarády

Naše čtyřnohé kamarády milujeme a nedáme na ně dopustit. Přesto však není příjemné, když hned při otevření vchodových dveří návštěva pozná jejich přítomnost.

Základem je pravidelný úklid po vašich mazlíčcích. Neměli byste hlavně zapomínat na výměnu podestýlky u křečků a králíků nebo na výměnu steliva v kočičím záchodě. To jsou zpravidla ty hlavní zdroje nepříjemného zápachu.

Psí a kočičí pelíšky jsou místy, kde vaši mazlíčci tráví nejvíce času a je přirozené, že zde zanechávají svůj typický pach. Věnujte jim proto pozornost a nezapomeňte je jednou za čas také vyprat. To stejné platí, pokud má váš pejsek dovoleno spát na gauči nebo v křesle, doporučujeme na tento nábytek dát nějaký přehoz, který bude možné pravidelně prát. Případně pak jednou za čas použít čistící pěnu na čalounění.

TIP: K tomu abyste se zbavili nepříjemného zápachu, nemusíte hned sahat po drahých prostředcích. Pracujte se surovinami, které máte doma. Na odstranění zápachu z čalouněného nábytku dobře funguje jedlá soda. Tou nábytek jednoduše posypte, nechte ji působit, následně ji důkladně vysajte.

Ach, ty cigarety

Každý, kdo někdy navštívil byt kuřáka, zcela bezpečně rozezná obydlí, kde se kouří od toho nekuřáckého.. Cigaretový kouř dokáže proniknout opravdu všude a jde po něm cítit veškerý nábytek, koberce, závěsy a po nějaké době dokonce i výmalba na zdech. Proto je lepší si tuto neřest vychutnat venku nebo na balkoně. I přesto tohle nemusí stačit. Samotný fakt, že kouříte venku, znamená, že domů přivedete zápach. Ať už oknem z balkonu nebo na vašem oblečení. Zkrátka si ho nosíte s sebou.

Samozřejmě nejlepší způsob, jak vzniku cigaretového kouře předcházet je přestat kouřit. Pokud se svého zlozvyku nemůžete vzdát, hodně větrejte a nezapomínejte pravidelně vysypávat a čistit popelníky. Při úklidu nezapomínejte na žárovky! Ty kouř přitahují, při každém rozsvícení se navíc díky teplu zápach znovu a znovu uvolňuje zpátky do vzduchu.

Pro ty, kteří nemají tak silnou vůli a zároveň se jim nechce kvůli každé cigaretě chodit ven, můžou jistou alternativu představovat elektronické cigarety nebo vaporizéry, které nepříjemný zápach nevylučují a plné popelníky a prach z popílku jsou díky nim také minulostí.

TIP: Na zápach z cigaret fungují také osvědčené pohlcovače, které můžete rozmístit po bytě. Například plamen svíčky dobře pohlcuje některé uhlovodíky, ze kterých se cigaretový kouř skládá. Na skrytá místa můžete v papírových sáčcích, či miskách rozmístit jedlou sodu nebo kávu. Cigaretový kouř dobře pohltí také ocet.

V hlavní roli příroda

Kuchyně je srdcem domácnosti, místem, kde se všichni sejdou pohromadě. Máme ji spojenou s příjemnými okamžiky a proto nechceme, aby je narušil nežádoucí pach z vaření, myčky nebo odpadků.

Všichni to známe – odpadkový koš, myčka, lednička nebo připálená večeře.  Někdy je na vině zapomenuté jídlo v lednici nebo aromatický sýr, či naložené maso. Těmto zápachům se bohužel nevyhneme, ale pravidelnost a důslednost v úklidu pomůže.

Nezapomínejte na odpadkový pytel, díky němu nebudete muset koš tak často vymývat. Pravidelné mytí myčky a ledničky také významně napomáhá odstranění zápachu. Používejte nejlépe přírodní čistící prostředky, které mohou přijít do styku s potravinami. V hlavní roli je jedlá soda, kyselina citronová a octová voda, která neutralizuje zápachy a navíc má antibakteriální účinky. Doporučujeme také čas od času výměnu uhlíkového filtru ve vaší digestoři.

TIP: K vyčištění myčky bez použití chemie vám znovu pomůže jedlá soda s octem.  Stačí, když do myčky nasypete dvě polévkové lžíce sody a přidáte dva šálky octa. Následně myčku zapněte na běžný program. Pokud jsou usazeniny příliš silné, cyklus na chvíli přerušte, aby mohl ocet, soda a horká voda působit a nečistoty odstranit.

Lednici udržíte svěží pomocí citronu a jedlé sody. Citron rozkrojte napůl, jednu polovinu vydlabejte a naplňte jedlou sodou – ta pohltí zápach. Kůra z citrusů naopak hezky voní. Citron se sodou umístěte v misce do zadní části ledničky a nezapomínejte ho vyměnit.

Zdroj: TZ blu

Další info: How to get rid of stinky household odors; How to Get Rid of Bad Smells

Autor článku: Andrea Veselá