Domov, 25. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Zařizujete si nový byt či dům, nebo plánujete úpravu stávajícího? V interiérovém designu se řada z nás dopouští stále množství prohřešků, které vznikají v důsledku zažitých mýtů. Společně s bytovými designéry a odborníky vyvracíme ty nejčastější z nich.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je to jen o hezkých věcech

Při budování nového interiéru samozřejmě hraje velkou roli vizuální stránka nových, či stávajících věcí v místnostech, ale stejnou váhu má i praktičnost pořízených věcí či nábytku a cit pro kombinaci barev a sjednocení materiálů.

Často i obyčejné materiály, které se dobře zkombinují či opracují, vytvoří v interiéru dobrou službu, protože působí stylově. Příkladem toho je industriální styl, který je velmi populární, přitom kolikrát stačí pouze chytrá práce s povrchy či podklady, které se nechávají v prostoru přiznané, jako jsou například cihly, beton nebo kovové konstrukce,“ říká pro Hobbykuk.cz Jiří Bonk z developerské společnosti.

Trendy interiér = kompletní výměna nábytku

Všechen nábytek ze stávajícího interiéru určitě nepatří do sběrného dvora. Někdy stačí pouze chytře zkombinovat stávající a nový nábytek. Některé kusy mohou být jen na konci své životnosti a je třeba je vyměnit. V první řadě záleží ale na tom, jak velkou změnu chystáte.

„Například u čalouněného nábytku, kde je kvalitní konstrukční rám, může být možností pouze přečalounění. Ovšem vždy záleží na konkrétním kuse, někdy totiž může být jeho výměna levnější než samotné čalounění. Další části nábytku, pokud jsou například z masivu, lze přebrousit a přelakovat, případně namořit. Tak můžete zachránit a znovu oživit i designově unikátní či desítky let starý nábytek, který je navíc vyroben z kvalitních materiálů,“ říká pro Hobbykuk.cz Barbora Burešová z design studia.

Obývák je nejdůležitější

Jeden z nejčastějších mýtů. Většina lidí, kteří se pustí do úpravy interiéru svépomocí, soustředí hlavní pozornost na obývací pokoj, který vnímají jako hlavní část bytu či domu. Nejdůležitější místností či prostorem, kde se schází rodina i návštěvy, je přitom většinou jídelní stůl. Prostor kolem jídelního stolu je proto vhodné upravit, tak, aby působil co nejpříjemněji, pohodlně a lákal k posezení. Velkou roli zde hraje vhodný výběr osvětlení, sezení i velikost stolu.

Malý byt nemůže být designový

Opak je pravdou. Právě nápaditost, promyšlenost a chytře uspořádaný nábytek promění malý byt či garsonku v trendy bydlení. Nábytek může plnit funkci pomyslných příček nebo sloužit víceúčelově. Například postel lze vyklápět z vestavěné skříně, jídelní stůl může být vysouvací a součástí kuchyňské linky a podobně.

Velkou roli v malém interiéru hrají také zrcadla, která opticky zvětší prostory. Důležité je umístit je na pohledovou stěnu a ideálně ve velkých formátech. Stejně tak zrcadla pomohou i při nedostatku světla, které mohou odrážet i v tmavších částech interiéru,“ radí pro Hobbykuk.cz Lucie Hronová ze společnosti vyrábějící zrcadla.

Designový návrh je příliš drahý

Shledali jste, že na návrh interiéru sami nestačíte, ale nechcete si nechat pomoct od interiérového designéra, protože se bojíte, že se nedoplatíte? Opak vás možná opět překvapí. Je to totiž právě designér, který udrží rozpočet, jaký na interiér máte. Pokud zařizujete byt neorganizovaně, většinou se vybavení velmi prodraží a výsledek není stoprocentní. Designér s vašimi penězi zachází přesně podle daného návrhu a rozpočtu, který jste si předem určili.

Jiří Bonk je ředitelem stavební společnosti Wirtuuu; Barbora Burešová je odbornicí designového studia Mooden; Lucie Hronová je generální manažerka společnosti Amirro

Autor článku: Tomáš Pekař