Jak na to, 27. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Správné vrstvení oblečení je v zimě základ nejen při zimních sportech, ale také při delší vycházce městem nebo v přírodě. Ať už se chystáte na hory, běháte nebo jen vyrážíte na procházku zasněženou přírodou, nevhodná volba oblečení se může vymstít. Nejde jen o vrstvení typu „cibule“, ale do šatníku byste měli zařadit především kvalitní funkční prádlo. Jaké nosit a na co si dát pozor, abyste neprochladli?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Někteří lidé nosí příliš upnuté oblečení, aby ukázali své přednosti nebo proto, že věří, že to vypadá dobře. Ani jedna varianta však není správná při nákupu funkčního prádla.

„Důležité je, aby vaše termoprádlo bylo přiléhavé a pohodlné na kůži, ale ne těsné a omezující. Příliš těsný kousek by mohl zpomalit nebo dokonce zastavit průtok krve v určitých oblastech těla, což by zejména při sportovních aktivitách mohlo být velmi nebezpečné,“ říká pro Hobbykuk.cz Ruslan Skopal, spolumajitel e-shopu a kamenných obchodů se spodním prádlem.

Na materiálu záleží

Nejlepší materiál pro termoprádlo je ten, který se hodí pro konkrétní aktivitu a povětrností podmínky, do nichž se chystáte. K výrobě termoprádla nemusí sloužit pouze polyesterové tkaniny. Zvolit můžeme i přírodní materiál jako je například 100% bavlna, která je ideální pro pokožku, v horku odvádí pot a v chladu pomáhá zadržovat teplo. Dalším výborným materiálem je merino vlna, která je považována za nejlepší pro udržení tepla. Nejen, že je vyrobena z přírodního materiálu, ale také hřeje, odvádí přebytečnou vlhkost a nepřidává příliš na objemu pod oblečením. Je to skvělá volba pro většinu aktivit. Dále je pak vhodný modal, který je pohodlný, praktický a zároveň se nežmolkuje a drží si svoji původní barvu.

Při výběru funkčního prádla a termoprádla je důležité dbát na to, aby byl materiál schopen absorbovat a zadržovat vlhkost. Výbornou vlastnost má v tomto směru bavlna, která dobře odvádí vlhkost v teplých měsících, v chladu naopak zadržuje teplo, a navíc je antibakteriální. Dalším vhodným materiálem je modal, který je měkký, lehký na nošení, pružný a velmi odolný. Jeho velkou výhodou je, že se neprodře a dlouho si drží svoji barvu. Navíc se není třeba bát, že by obarvil jiné oblečení. Ideální je spojení bavlny a modalu, které zaručí pohodlí při jakémkoliv pohybu nebo sportu. Je také prodyšný, takže se v něm budete cítit pohodlně,“ říká pro Hobbykuk.cz spolumajitel české značky spodního prádla Adam Rožánek.

Vrstvy v hlavní roli

Lidé utrácí peníze za termoprádlo, ale poté udělají zásadní chybu, že si na něj oblečou neprodyšné oblečení například v podobě roláku. Materiál odvede vlhkost ven, ale nepropustí ji skrze neprodyšnou vrstvu. Výsledkem je zpocené tělo, zima a prochladnutí organismu. Pokud sportujete i v chladnějším prostředí, kdy nestačí pouze jedna vrstva oblečení, je potřeba se naučit správné vrstvení. Tu tvoří tři základní vrstvy.

První je spodní vrstva, kterou je většinou spodní prádlo, které odvádí vlhkost. Druhá je termoizolační vrstva jejímž úkolem je vytvořit izolaci a nepropustit chlad k tělu. Odvádí také vlhkost, proto je nutné, aby byla prodyšná. Nejčastěji se používá fleecový materiál, do kterého spadají mikiny nebo lehké bundy. Tato vrstva může sloužit i jako svrchní v případě, že nemáte další vrstvu.

Třetí vrstva, takzvaná softshell, která má odvádět pot a chránit před nepřízní počasí.

Na co nezapomenout

Chlad může být neúprosný a může představovat riziko pro vaše zdraví i sportovní výkon. I menší nepohodlí ovlivňuje vaši reakci, výkonost, a dokonce i soustředění je ovlivněno chladem, což může zpomalit vaši dobu odezvy. Při dlouhodobém vystavování se chladu můžete riskovat omrzliny nebo podchlazení. V důsledku prochladnutí se časem může vyskytnout například artritida, bronchitida, revmatismus, nebo dokonce může dojít i k poškození tkání a svalů. Je dobré si proto v zimě vybírat nejen vhodné oblečení, včetně termoprádla, ale také vhodnou obuv, pokrývku hlavy a rukavice, protože těmito částmi těla ztrácíme spoustu tepla.

Ruslan Skopal je spolumajitel e-shopu a kamenných obchodů Trenýrkárna.cz, Adam Rožánek je spolumajitel české značky spodního prádla Styx

Štítky: móda , zima

Autor článku: Ivana Koutná