Domov, 1. 12. 2022

Foto: Kolibříci pomáhají

Osmi českými městy už projela výstava portrétních fotografií na podporu tisíců lidí, které připravila o vlasy alopecie, rakovina nebo jiná nemoc. Projekt s názvem Poselství uspořádala organizace Kolibříci pomáhají, z. ú. Nyní snímky můžete vidět v Praze.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Velkoformátové barevné fotografie byly od května k vidění v Plzni, Čáslavi, Pardubicích, Kutné Hoře, Olomouci, Jihlavě, Nové Pace a Praze. Snímky zachycují lidi, kteří přišli o vlasy kvůli nemoci, nejčastěji alopecii, při které mizí i obočí a řasy. Na jiných fotkách jsou známé osobnosti, které projekt podpořily. Do této skupiny patří například herec Igor Orozovič, Peter Pecha, olympijská běžkyně Marcela Joglová a zpěvačka Kateřina Pechová.

Rozšířit povědomí

„Autorkou všech 22 snímků je fotografka Vendula Fantová. Na snímcích je vždy QR kód, který vede na stránku s informacemi, kdo je na fotkách zachycen a jaké má poselství,“ vysvětluje zakladatelka organizace Lenka Šourková. „Lidé s alopecií bývají více uzavření do sebe, takže se většinou moc rádi nefotí. Našim cílem je zvýšit jim sebevědomí a šířit osvětu o nemoci, o které toho stále hodně nevíme. V nejobecnější rovině je poselstvím projektu myšlenka, že všichni jsme dokonalí takoví, jací jsme,“ dodala.

„Přiznám se, že jsem donedávna o této nemoci moc nevěděl, a tedy jsem jí nevěnoval pozornost. Líbí se mi tenhle projekt i právě proto, že na nemoc upozorňuje a dělá osvětu,“ prohlásil Orozovič. Na otázku, zda by si dokázal představit život bez vlasů odpovídá: „Dovedu, ale nechci. Samozřejmě jako chlap, a taky v tomhle “zkušenějším” věku, bych se s tím dokázal srovnat. Ale pro někoho to může být dost traumatizující, zvlášť pro dívky a ženy.“

„Nikdy jsem lidi s alopecií nevnímal nějak jinak, nikdy jsem si ani neuvědomoval, že bych je nějak rozdílně vnímat měl. Spíš u mladších dětí je důležité, aby se nestávaly terčem posměchu svých vrstevníků, kdy nevědomá šikana nebo “humorné” narážky můžou velmi ovlivnit psychiku dítěte,“ uvádí další známý účastník focení, herec Peter Pecha. „Jsem rád, že se objevuje projekt, který se snaží na toto onemocnění upozornit a rozšířit tak povědomí o alopecii. A jsem rád, že je to touto formou, a ne fackou na Oscarech,“ dodává se smíchem.

Na náplavce i na letišti  

Podle odhadů zakladatelky a jejích spolupracovníků už fotografie viděly nižší desítky tisíc lidí. Vystaveny totiž byly na frekventovaných veřejných místech. Třeba v Plzni na Náplavce, pardubickém letišti, v informačním a turistickém centru v Pardubicích a v metropoli v kavárně Pragovka.

Naposledy byly všechny fotografie představeny v pražském Barokním sklepě, kde se také známé osobnosti setkaly se svými protějšky bez vlasů a kde se jako moderátor objevil Tomáš Drahoňovský, který o vlasy přišel poměrně nedávno.

„Vlasy jsem začal ztrácet poměrně náhle a nečekaně. Zpočátku nebylo lehké se s tím smířit, přestože jsem měl vzor v mé statečné sestře Tereze, která alopecií onemocněla přede mnou, když jí nebylo ještě ani třicet let,“ poznamenal Drahoňovský, který setkání moderoval a jehož sestra Tereza Čechová (Drahoňovská) o alopecii vydala oceňovaný komiks s názvem Bez vlasů.

Výstava stále pokračuje v Praze

Fotografie jsou i nadále k vidění v české metropoli, konkrétně v kavárně Kofárna, Šťastné kavárně, hotelu Meteor, Bistru Antonio Sandev nebo Champagnerii. V příštím týdnu se také chystá charitativní lekce jógy se známou lektorkou Zuzanou Klingrovou v Kafe Pragovka, jejíž výtěžek poputuje organizaci Kolibříci pomáhají, z. ú. na pomoc lidem bez vlasů a kde se bude veřejnost moci s lidmi trpícími alopecií také potkat a seznámit.

Zdroj: Kolibříci pomáhají, z. ú.

Štítky: zdraví

Autor článku: Lenka Šmídová; Foto: Kolibříci pomáhají