Jak na to, 2. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Světlo je neodmyslitelnou součástí našich životů. S postupem času jsme si zvykli, že jej máme v kteroukoliv denní nebo noční hodinu dostatek, především díky žárovkám. Není ale světlo jako světlo.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nejpřirozenější pro náš organismus je bílé denní světlo. Často ale trávíme velkou část dne v uzavřených místnostech, ve kterých je ho nedostatek. Denní světlo tak často podceňujeme. Proč bychom si jej měli vážit?

Pro zdraví celého těla

Denní světlo je nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Bílé denní světlo stimuluje náš přirozený biorytmus. Ovlivňuje, jak se cítíme, při jeho nedostatku jsme více unaveni, podrážděni, klesá naše energie. Sluneční svit pak navíc dodává skrz naši pokožku tělu vitamín D.

„Vitamín D je nepostradatelný nejen pro zdraví našich kostí a zubů, ale pomáhá udržovat zdravé také naše svaly, srdce, mozek i imunitní systém. Do značné míry je na něm závislá i naše dobrá nálada,“ říká MUDr. Michaela Vančatová.

Žárovky jej nezastoupí

Žárovky jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Přestože nám ulehčují řadu běžných denních i večerních či nočních situací, jejich vliv na organismus je jiný, než je tomu u denního světla, které tak nemohou nahradit v jeho plné výši.

„I když dnes najdeme žárovky, které simulují denní světlo, nedokáží nahradit jeho přirozenou dynamiku. Pokud pak během celého dne sedíme a pracujeme ve svitu intenzivních zářivek s bílým světlem, tělo se tak udržuje ve střehu často až do pozdních večerních hodin. To může způsobovat potíže se spánkem, mít vliv na bolesti hlavy, oči i na naši celkovou imunitu,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti vyrábějící světlovody.

Obecně platí pravidlo, že alespoň hodinu před spánkem bychom neměli být vystaveni intenzitě umělého osvětlení, ať už žárovek, zářivek, televizí, počítačů nebo mobilů. Naopak tělo postupně sníženým osvětlením připravovat na spánek a tvorbu spánkového hormonu.

Okna nemusejí stačit

Pro dostatečné osvětlení interiéru denním světlem mohou být leckdy okna málo. Zejména v částech místností, která jsou dále od okna a kde je více šero. Samostatnou kapitolou jsou pak místnosti zcela bez oken, kde je nutné svítit světlem umělým po celým den.

„Tam kde nelze vybudovat další okna, či do tmavých koutů místností, můžete umístit světlovod. Ten ‚doručí‘ denní světlo do prostorů, kde by kvůli jeho nedostatku muselo být jinak světlo pouze umělé. Instalace světlovodu je snadná, průměrně zabere jen 4 hodiny, a lze jej umístit do domů i bytů. Samotný princip světlovodů je pak v zásadě velmi jednoduchý. Sbírají denní světlo nejen na střeše, ale například také na fasádě nebo na terase a poté jej vedou vysoce reflexním tubusem přímo do místnosti, ve které chybí denní světlo,“ říká Jakub Brandalík.

Zdroj: TZ Lightway

Autor článku: Lenka Šmídová