Zahrada, 4. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Rostliny do interiéru zkrátka patří, ať už jsou to ty pokojové, řezané nebo třeba umělé. Květiny nejsou pouze estetickým doplňkem - pokud si vybereme do svého příbytku ty pravé, dokáží podle tradičního čínského učení feng-šuej vytvořit a přivolat i pozitivní energii.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Živé rostliny

Živé rostliny jsou z pohledu feng-šuej ty nejlepší. Mezi ty, které podle tohoto učení symbolizují bohatství, ale i štěstí a prosperitu, patří pomerančovník a citroník. Mimořádně příznivé jsou i chryzantémy, bambusy a orchideje.

Pozitivní účinek rostlin znásobíte tím, že je umístíte na jihovýchod stranu bytu nebo kanceláře. Takto aktivujete energie bohatství a zisku.

Pokud máte zálibu v pěstování rostlin, určitě si pořiďte bambus. Patří mezi nejsilnější symboly dlouhověkosti, zdraví, ale posiluje i štěstí. Dokonce už jen jeho obraz umí být podle feng-šuej velmi prospěšný. Dobrou energii přinášejí i duté olistěné stonky bambusu svázané červenou stuhou a zavěšené nad vstupní dveře.

Řezané květiny

Řezané květiny jsou ve feng-šuej též přípustné. Čerstvé řezané květiny přinášejí do každého prostoru energii jang, která působí svěže a harmonizuje prostředí. Jakmile však začnou vadnout, měli bychom je vyhodit. Nejsou však vhodné do ložnice, vázy s řezanými květy umístěte spíše do kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Podle feng-šuej zapomeňte na sušené květiny. Mohou sice vypadat působivě, ale protože jsou mrtvé, přitahují nepříznivou energii.

Umělé květiny

Ani umělé květiny feng-šuej neodporují, jsou ale hlavně vhodné pro ty, kteří by neměli čas postarat se o živé rostliny. Pokud jde o umělé květiny, nejlepší jsou ty, jež mají zakulacené listy. Umělé rostliny by neměly mít ostré hrany.

Kterým květinám byste se měli vyhnout

Špatnou zprávu máme pro milovníky kaktusů. I když mohou vypadat zajímavě a elegantně, ani jejich květy nedokážou negovat špatnou energii, která se šíří z jejich trnů. Tato energie může po jistém čase podle feng-šuej přivolat neštěstí a různé druhy ztrát. Pokud se přesto nechcete kaktusů vzdát, pěstujte – pokud je to možné – raději venku ve skleníku. Tam mohou být užitečné a působit jako ochrana. Je dobré se vyhnout i jiným rostlinám s ostrými pichlavými listy, které mohou působit jako jedovaté šípy.

Dokonce ani oblíbené bonsaje nejsou velmi vhodné k harmonizaci prostoru. Jejich zakrslý vzhled ztělesňuje brzdu v rozvoji. Nejméně škody působí, když jsou umístěné na sever.

Autorský článek

Další info: What Feng Shui Says About Plants in Your Bedroom; Top Feng Shui Plants For Business In 2022

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock