Jak na to, 8. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Přestože už dávno nejste v pubertě, život vám ztrpčuje akné? Nenechte si od něj ničit náladu, vzhled ani sebevědomí! Zbavte se ho s pomocí hřebíčku, badyánu nebo kurkumy!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Není pochyb o tom, že koření je pro zapálené příznivce kulinářství naprosto nenahraditelné. Jenže pozor, na ochucovadla nejrůznějších vůní a barev se mohou spolehnout i ti, kteří se potýkají s problematickou pletí. Které konkrétní druhy mají díky svému složení v boji proti pupínkům značnou převahu? Do těchto byste to možná neřekli. Nebo ano?

Hřebíček, překvapivá kosmetika

Hřebíček

V minulosti měl hřebíček srovnatelnou hodnotu se zlatem, což dokládá více historických pramenů. I dnes jde ovšem o velmi ceněnou ingredienci, neboť je spojován s regulací krevního tlaku, útlumem bolestí a alergií, dentálním zdravím nebo posíleným srdečním svalem. Jeho protizánětlivé a antiseptické vlastnosti se uplatní také v případě akné, proto se pacientům s trudovitostí často doporučuje.

Jedním ze způsobů, jak ho využít, je zkombinování půl čajové lžičky mletého hřebíčku se třemi kapkami esenciálního oleje tea tree. Získanou směs pak aplikujte přímo na postižená místa.

Badyán jako přítel krásy

Badyán

Badyán se do Evropy dostal až na počátku 17. století, ovšem v Číně a Vietnamu se pěstuje tisíce let. Tato přísada zejména orientální kuchyně nabízí vysoký podíl antioxidantů, čímž snižuje pravděpodobnost rakoviny, diabetu, kardiovaskulárních chorob, artritidy a dalších chronických onemocnění. Zároveň eliminuje bakteriální kmeny, takže funguje jako medicína i báječný hloubkový čisticí prostředek. Koření ve tvaru nepravidelné osmicípé hvězdice přináší i další pozitiva, jelikož zlepšuje vzhled jizev, urychluje hojení a potlačuje stárnutí.

Nechte pět kousků louhovat v šálku horké vody přibližně deset minut. Jakmile tekutina zchladne, pleťový toner je na světě. Zbaví kůži nahromaděných nečistot, vyrovná hladinu pH, podpoří hydrataci a zmenší rozšířené póry.

Kurkuma, čarovný prášek

Kurkuma

V kurkumě neboli indickém šafránu je ukryto mnoho prospěšných látek, přičemž nejvíce se hovoří o látce kurkumin. Ta kromě toho, že má silné léčebné vlastnosti, tlumí akné i ekzémy, protože zmírňuje zánětlivost. Souběžně reguluje tvorbu mazu, díky čemuž je skvělým prostředkem na mastnou pokožku. Neváhejte tedy tento poklad z kořenky přidávat do domácích masek, i malá špetka dokáže s vaším zevnějškem velké věci!

Autorský článek

Další info: Top 7 natural herbs for acne treatment; 7 Ways To Use Turmeric for Acne; Therapeutic agents and herbs in topical application for acne treatment

Autor článku: Lenka Šmídová; Foto: Shutterstock