Jak na to, 12. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Zdobení vánočního stromku je tradicí, na kterou se všichni těší. Perfektní stromek však netvoří jen krásně sladěné ozdoby, ale především jeho zdravý vzhled. Husté jehličí, symetrický vzrůst a autentická vůně lesa jsou klíčem k vytvoření pravé sváteční atmosféry. Jak si poradit s jeho výběrem a jak o něj pečovat, aby dlouho vydržel?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jakmile vyrazíte do obchodu, narazíte na tři typy stromků, které se v České republice řadí mezi stálice: smrk, borovice nebo jedle. V posledních letech si však největší oblibu získává jedna specifická odrůda.

Jedle kavkazská má krásně husté jehličí, rovnoměrný trojúhelníkový vzrůst a je vysoce odolná. Ze všech stromků zvládá přechod z chladného do teplého prostředí nejlépe a jehličí zůstává dlouho zelené, pevné a přes svátky neopadá. Navíc nepíchá, takže manipulace s ní je výrazně jednodušší,“ popisuje Petr Novák ze společnosti prodávající vše pro dům, stavbu a zahradu.

Jak poznat zdravý stromek

Abyste měli jistotu, že vybíráte z toho nejlepšího, nakupujte jen u prodejců skladujících stromy venku. V teplém prostředí rychle osychají a začnou brzy opadávat, takže byste na Silvestra mohli mít už jen smutně vypadající pahýl.

Vždy je praktické zjistit více informací o původu stromku, způsobu jeho pěstování a zda na něj byly použity chemické postřiky. Důležitá je ale také vizuální kontrola. Stromek vždy postavte do prostoru a jemně s ním zatřeste. Měl by být bez polámaných větví, s pevným jehličím, které dobře drží, je pružné a sytě zelené. V neposlední řadě je indikátorem zdravého stromku intenzivní vůně,“ radí Petr Novák.

Orientujte se taktéž podle prostorových možností vaší domácnosti, a to nejenom z hlediska výšky, ale také šířky. Počítejte s tím, že se větvě po umístění v místnosti více rozloží, nejen kvůli vánočním ozdobám. Kvůli ideální stabilitě zvolte stromek s rovným kmenem a symetrickým rozložením větví, nebude mít tendenci přepadávat na jednu ze stran.

Než ho ozdobíte

Jakmile stromek vyberete, je praktické nechat kmen ofrézovat na průměr 6 cm, čímž se připraví pro usazení do stojánku. Jestliže máte doma modernější rychloupínací stojánek, frézování není nutné. Doma stačí jen seříznout patku kmene o přibližně 2 až 3 cm, aby strom lépe sál vodu.

Pro pohodlný převoz i skladování si nechte stromek obalit sítí a případně igelitovým obalem, který ale hned po příjezdu domu opět odstraňte. V opačném případě by docházelo k zapařování stromku. Síť ponechte až do doby usazení ve stojánku. Mezitím ho nechte uskladněný na chladném místě bez přístupu přímého slunečního světla.

Aby vydržel…

Stromek je upevněný a ozdobený, jak se o něj dále starat? Do stojánku nalijte dostatečné množství vody, kterou průběžně doplňujte. Strom ji spotřebuje až půl litru za den. Pro delší výdrž je možné přidat trochu cukru, který mu dodá energii. Podstatné je také umístění na vhodném místě.

„Stromky preferují nižší teplotu vzduchu, vyberte mu proto chladnější kout. Vedle topení nebo v přetopené místnosti bude rychleji usychat. Svědčí mu i vyšší vlhkost vzduchu, proto se ho nebojte pravidelně osvěžit rozprašovačem s vodou,“ doplňuje Petr Novák.

A co se stromečkem po Vánocích? Po odstrojení ozdob ho nechte volně položený u popelnice. Nepatří ani do ZOO, ani volně odhozený v lese. Jen jediný ponechaný háček by mohl zvířatům uškodit.

Zdroj: TZ Bauhaus

Štítky: vánoce

Autor článku: Lenka Šmídová