Jak na to, 17. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Ani teplo, ani chlad, ani sucho, ani vlhko. Příliš suchý vzduch zvyšuje riziko infekce viry z ovzduší, příliš vlhký zase podporuje růst plísní a množení roztočů. Jak nenarušit tuto křehkou rovnováhu a jaké jsou vlastně optimální teploty v domácnosti a ideální vlhkosti vzduchu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na vnitřní straně oken se objevily kapičky vody, na stěnách, pod linem nebo za nábytkem vyrašila plíseň. To všechno jsou indikátory, že se v domácnosti odpařuje velké množství vody a z důvodu nedostatečné ventilace nemá pára cestu, jakou by mohla uniknout ven. I snaha o tepelnou úsporu, strach z účtu za energie a omezené větrání jsou v mnoha domácnostech příčinami vlhkosti a následných potíží.

Přijít na to, že je v domácnosti vzduch naopak příliš suchý, je o poznání komplikovanější, neprojevuje se totiž tak rychle a viditelně.

Suchý vzduch přispívá k vysychání sliznic horních cest dýchacích, a to nejen u alergiků, ale i u zdravých jedinců. Mezi typické zdravotní problémy pak patří suchý, dráždivý kašel, škrábání v krku, záněty nosohltanu, opakované laryngitidy, vysušená pokožka, popraskané rty, únava a pálení očí,“ říká specialista na alergie Michal Závacký.

Čistý vzduch – kvalitnější život

Lidský organismus spotřebuje v klidovém režimu za hodinu asi 500 litrů vzduchu, při fyzické námaze ještě mnohonásobně více. Čistota a kvalita vzduchu jsou tak klíčové, aby nedocházelo ke vdechování prachu, pylů, spor plísní, bakterií a jiných neviditelných částic, které mohou u citlivějších osob vyvolat alergické reakce a jiné potíže. Jak vytvořit v bytě optimální prostředí, abyste předešli zdravotním problémům?

Normální a zároveň ideální vlhkost vzduchu v místnosti se pohybuje kolem 50 %. Je nutné nicméně doplnit, že správná vlhkost závisí na teplotě vzduchu, zdravotním stavu a dalších podmínkách. Doporučovaná hodnota 50 % platí pro teplotu vzduchu 21 °C. Pokud teplota klesá, je potřeba vlhkosti více, pokud stoupá, tak méně,“ uvádí Michal Závacký.

Vhodná vlhkost podle teploty

  • 22 °C – 40 až 60 %
  • 20 °C – 45 až 70 %
  • 18 °C – 60 až 70 %

Pokud už trpíte zdravotními potížemi, upravení vlhkosti vzduchu může být cestou, jak je zmírnit. „Při alergiích na roztoče udržujte vlhkost spíše v dolní polovině uvedeného rozmezí, při náchylnosti k nemocem dýchacích cest zase v té horní, která pomůže při jejich zvlhčování. U astmatiků je nutné dodržovat střed tohoto rozmezí a především se vyhýbat prudkým změnám,“ radí specialista.

Nejdřív měř, potom řeš

Ke zjištění vlhkosti vzduchu a vnitřní teploty slouží vlhkoměry. Poznat příliš vysokou nebo naopak příliš nízkou vlhkost je obtížné a spoléhat se jen na své smysly se nemusí vyplatit. Než přistoupíte ke koupi jakéhokoliv přístroje na úpravu vzduchu v domácnosti, zjistěte nejdřív, jestli vůbec nějaké potíže s vlhkostí máte.

Vlhkoměr nebo meteostanici je dobré používat i po zakoupení odvlhčovače nebo zvlhčovače. Většina těchto přístrojů má sice zabudovaný senzor vlhkosti, hodnoty ale měří jen v bezprostředním okolí přístroje a na druhém konci místnosti může být hodnota odlišná.

Michal Závacký je specialista na alergie z portálu ProAlergiky.cz

Autor článku: Tomáš Pekař