Jak na to, 20. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Zrcadlo neodmyslitelně patří do každé koupelny stejně jako umyvadlo, sprcha nebo vana. Při výběru koupelnového zrcadla je proto dobré přihlédnout k několika základním faktorům tak, aby plně sloužilo svému účelu a zároveň vydrželo co nejdéle.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na velikosti záleží

Velikost zrcadla hraje v koupelně poměrně zásadní roli. Významným způsobem totiž může ovlivnit velikost celého prostoru. Obecně tak lze říci, že čím větší zrcadlo, tím větší koupelna. A nejde zde pouze o optické zvětšení místnosti, ale také o praktičnost. Pokud žije v domácnosti více lidí, větší zrcadlo se bude určitě hodit, zejména pokud jste zvyklí, že je vás v koupelně a u umyvadla více najednou. Kromě velikosti zrcadla záleží také na jeho tvaru. Vedle klasického obdélníku, lze volit i ty méně tradiční jako je kruh, ovál nebo i zcela jedinečné tvary. Se zrcadlem lze zacházet jako s uměleckým dílem, kdy se nemusíme omezovat tvarem.

Kolik jich bude

Máte-li dostatečně široké umyvadlo nebo dvě umyvadla vedle sebe, můžete si dovolit použití dvou a více zrcadel vedle sebe.

„Použití dvou a více vysokých a štíhlých zrcadel vedle sebe místnost opticky protáhne do výšky a zdůrazní také výšku celého prostoru koupelny, což je velice efektní v případě vysokých stropů. Pokud ale chceme použít více zrcadel a v koupelně máme pouze jedno umyvadlo, centrujeme jedno zrcadlo na střed umyvadla a druhé k němu umístíme symetricky. Celá kompozice tak bude působit příjemně a vyváženě. Použití jednoho velkého zrcadla na středu umyvadla nebo umyvadel pak doporučuji pro celkové otevření místnosti, protože lépe odráží protilehlé stěny koupelny,“ říká Lucie Hronová ze společnosti, která se zaměřuje na výrobu zrcadel.

Zarámovat, nebo ne?

Pokud zvolíme do koupelny velké nebo celoplošné zrcadlo, které zabírá celou délku stěny až ke stropu, nemusí být nutně v rámu. V případě ale, že vybíráme menší zrcadlo, rám může pomoci dotvořit celkový vzhled koupelny, který bude ladit i se zbytkem interiéru. Při výběru zrcadla s rámem, pak musíme zvážit také použité materiály, aby ve vlhkém prostředí netrpěly a hodily se k použití do koupelny.

Zrcadla s překvapením

Zrcadlo se zpravidla umisťuje nad umyvadlo, kde je tak snadno na dosah při každodenní hygieně a zkrášlovacích procesech. Pokud jde o výšku, stačí aby dosahovalo asi 30 centimetrů nad a pod úroveň linii očí lidí, kteří jej budou používat. Ale samozřejmě čím větší zrcadlo se podaří do koupelny umístit, tím více nabídne pozorovacích úhlů i otevřenější pohled do prostoru.

„Pokud je prostor koupelny menší a nemůžeme si dovolit velké zrcadlo, můžeme volit jako alternativu také zrcadlovou skříňku, která poslouží i jako úložný prostor navíc. Variantou mohou být také poličky umístěné v přední části zrcadla,“ říká Lucie Hronová.

Kromě úložného prostoru nabízí zrcadla i sofistikované funkce, které pomohou zpříjemnit užívání koupelny. Jedná se o tzv. chytrá zrcadla, která nabízejí například osvětlení pomocí dotykového senzoru, který je umístěný v jeho přední části, nevystupuje nad povrch, a díky tomu neruší jednolitost zrcadlové plochy a nepřekáží ani při jejím čištění. Samotný senzor pak svítí stále, i když je zrcadlo zhasnuté. Stává se tak dobře viditelným orientačním bodem v místnosti. Pokud se například potřebujete zorientovat v tmavé koupelně nebo ve tmě, a zároveň se nechcete oslepit velkým světlem, je zrcadlo se svítícím senzorem chytrým řešením. Dále pak mohou být zrcadla vybavena funkcí rádia nebo třeba předpovědí počasí.

Aby se lesklo

Zrcadla obecně nesnášejí přílišnou vlhkost a obzvláště koupelnová zrcadla by měla být s ohledem k náročnému prostředí pozorně ošetřována. Jedná se zejména o péči o jejich hrany, kudy dochází k nejčastějšímu poškození. Na hranách zrcadla proto nenecháváme zkondenzovanou vodu, ale vždy jí otřeme do sucha. U zrcadel v rámu je důležité, aby se v drážce rámu nemohla držet vlhkost. Ve stísněných prostorách koupelny s nedostatečným odvětráváním mohou také trpět některé lepené materiály nebo dřevo.

Lucie Hronová je generální manažerka společnosti Amirro

Štítky: koupelna

Autor článku: Andrea Veselá