Jak na to, 25. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Máte trable s vyšší hladinou „špatného“ cholesterolu? V tom případě by váš pitný režim neměl být ochuzen o pampeliškový nebo bazalkový čaj. Nebo si ve vroucí vodě vylouhujete raději ostropestřec?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Statiny. Tak se nazývají běžně předepisované léky na vysoký cholesterol. I když svoji práci odvádějí znamenitě, neznamená to, že jim nemůžete občas trochu pomoci. Třeba s těmito bylinkovými čaji, o kterých se v samých superlativech mluví i ve vědeckých kruzích!

Ostropestřec mariánský zahání únavu i srdeční choroby

Ostropestřec mariánský

V dobách antiky se ostropestřec využíval jako záchranný medikament při hadím uštknutí. Dnes se doporučuje lidem, které „zlobí“ játra či žlučník, ale uplatí se také při pocitech vyčerpání, arteriální hypertenzi nebo poruchách krevního oběhu. Mezi jeho hlavní přednosti patří také schopnost odstraňovat následky nezdravého životního stylu, což příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a tím ti celý kardiovaskulární systém. Sluší se uvést, že ostropestřec rovněž obnovuje jaterní tkáň.

Smetanka lékařská jako klasika, co neomrzí

Pampeliška

Že pampeliška je obyčejným plevelem, který si ke svému trvalému pobytu vždy vybere váš dokonale pěstěný trávník? Takhle nekompromisně tuto rostlinu ještě nezatracujte. Dle názoru odborníků totiž dokáže metabolizovat a syntetizovat tuk i cholesterol. Zároveň rozkládá a hlavně ukládá aminokyseliny potřebné k detoxikaci, normalizuje krevní tlak, posiluje imunitní systém a ulevuje od bolestivé menstruace. Rovněž funguje jako harmonizátor psychiky i urychlovač hubnutí.

Bazalka si rozumí se zdravím i saláty

Bazalka

Odhaleným tajemstvím, proč je bazalka tak účinná při snižování jmenované škodlivé látky v krvi, je její vysoký obsah vitaminu K, který předchází tvorbě nebezpečných krevních sraženin. Nabízí také neskromné množství antioxidantů chránící stěny buněk. Důvodů, proč tuhle krásku zalít vroucí vodou a vychutnat si lahodně vonící čaj, je ale víc, neboť tlumí záněty a navozuje hormonální rovnováhu. Nelze opomenout, že souběžně zlepšuje odezvy těla na fyzický i emoční stres a podporuje mozkovou činnost.

Autorský článek

Další info: Herbs and Supplements to Lower Cholesterol; Facing Cholesterol Issues? 5 Essential Herbs That Can Reduce High Cholesterol Levels

Autor článku: Lenka Šmídová; Foto: Shutterstock