Jak na to, 2. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Péče o zdraví a přírodu začíná už v útrobách našich domovů. Proto v posledních letech stále častěji zaznívá apel, který vyzdvihuje výhody ekologické domácnosti. Třídění odpadů se stává samozřejmostí, stejně jako snahy o neplýtvání vodou, jídlem či energiemi... Co všechno můžete udělat pro to, abyste doma žili zdravěji a šetrněji vůči přírodě?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Začněte při úklidu

Práce, jako je praní, uklízení nebo mytí nádobí, jsou každodenní součástí péče o domácnost. Klasické prostředky obsahují řadu chemikálií, které zatěžují životní prostředí a mohou škodit i našemu zdraví, protože následně vdechujeme částice nejrůznějších čističů, dezinfekcí, gelů, osvěžovačů vzduchu, sprejů, wc prostředků, repelentů, prostředků na hubení hmyzu… Navíc se kromě ovzduší dostávají i do odpadních vod a znečišťují přírodu.

Při úklidu proto můžete využít rad našich babiček a používat přírodní čisticí prostředky jako je jedlá soda, citronová šťáva, ocet… Na trhu však naleznete rovněž řadu ekologických přípravků, které jsou šetrnou alternativou. Dívejte se, zda jsou opatřeny ekologickými certifikáty a nezapomeňte také na správné dávkování prostředků, abyste jich nepoužívali více, než je nutné. Někdy dokonce není potřeba žádný prostředek – stačí utěrka z mikrovlákna a voda.

Zdravě dýchat

Pokud přeci jen používáte chemické čistící prostředky, při úklidu vždy pořádně vyvětrejte, abyste zbavili ovzduší výparů z čistících prostředků, které se v útrobách domácnosti hromadí. Zároveň je vhodné si pořídit čističku vzduchu, jež dokáže zachytit nejen zbytky zmíněných škodlivin z čistících prostředků, ale i řadu dalších nečistot a alergenů.

Věděli jste, že ve skutečnosti může být kvalita vnitřního vzduchu v domácnostech až 5krát horší než kvalita venkovního vzduchu? Nachází se v něm velmi jemné částice a viry, průmyslové emise, bakterie a plísně, pyl a alergeny z rostlin a květin, části textilií, zápachy vznikající jako výpary při vaření, zbytky vonných svíček, oxid dusičitý z plynových vařičů a výfukových zplodin… To vše se pak dostává do našich dýchacích cest.

V souladu s přírodou

Až budete vybavovat domácnost, myslete na to, aby byly nově pořízené věci kvalitní a nadčasové – a to ať už jde o nábytek, spotřebiče, bytové doplňky, ale i podlahy, dveře a další. Je to podobné jako s oblečením v šatníku – vyplatí se mít raději méně věcí, zato kvalitní. A to i za cenu vyšších pořizovacích nákladů, jelikož v konečném důsledku vlastně ušetříte, když nebudete každých pár let kupovat nové a nové vybavení.

Pokud se vám něco rozbije, vždy se snažte nejprve danou věc opravit, než hned pořizovat novou.

Šetřete energii

Úspora energií je základním předpokladem pro snížení ekologické stopy každého z nás. Trendem je proto nízkoenergetické bydlení, ale i v případě, že bydlíte ve starším domě, máte řadu možností, jak zamezit plýtvání energetických zdrojů. Zhasínejte, spotřebiče nenechávejte zbytečně ve stand-by režimu, používejte úsporné žárovky, nové spotřebiče pořizujte s ohledem na energetickou třídu a používejte kvalitní stínění, protože tím v zimním období snížíte únik tepla a v letním naopak zamezíte pronikání slunečních paprsků a nadměrnému ohřívání.

Dopad na energetickou úspornost je jedním z hlavních parametrů, kterými se zabýváme při vývoji nové stínicí techniky,“ vysvětluje Jan Žižlavský ze společnosti zabývá stínicí technikou. Zároveň dodává, že starost o životní prostředí je nedílnou součástí filozofie společnosti. Obecně se udává, že při využití stínicí techniky je úspora spotřeby energie v rozmezí 20–25 % v energetické bilanci budov (dle konkrétního objektu).

Pozor na plasty a spol.

Dbáte na to, z čeho je vyrobeno nádobí, ve kterém vaříte, anebo z něj konzumujete jídlo a pití? Dlouhodobým ekotrendem je nepoužívat jednorázové plasty, proto plastová brčka vyměňte za nerezová či papírová. Pokud používáte plasty (například kelímky, misky), dávejte pozor, odkud pocházejí a zda jsou 100% bezpečné. Ideální materiál představuje recyklovatelný bioplast.

Také pokud jde o termosky či termonádoby, zajímejte se o jejich bezpečnost. Zásadní vlastnost odlišující kvalitní produkty je vždy ta izolační, tedy jak dlouho vydrží nápoj horký nebo studený. Při nákupu termosek, termohrnků či termokonvic se vždy zajímejte o značku a volte osvědčeného výrobce, který zaručuje kvalitní materiál bez škodlivin. Je důležité si uvědomit, že případné toxiny se pak společně s pitím dostávají do vašeho těla a způsobují zdravotní rizika.

Podstatná je rovněž odolnost a výdrž, recyklovatelnost a udržení chuti nápoje. Vhodným materiálem pro korpus je nerezová ocel, která odpovídá hygienickým normám a je odolná vůči kyselinám a uhličitanům – zvládne tedy uchovat i ovocné džusy a sycené nápoje. Díky uchování teploty nemusíte ohřívat nápoje jako je čaj či káva, anebo jídlo. Tím šetříte i za energie.

Zdroj: TZ Isotra

Autor článku: Andrea Veselá