Začněte při úklidu
Práce, jako je praní, uklízení nebo mytí nádobí, jsou každodenní součástí péče o domácnost. Klasické prostředky obsahují řadu chemikálií, které zatěžují životní prostředí a mohou škodit i našemu zdraví, protože následně vdechujeme částice nejrůznějších čističů, dezinfekcí, gelů, osvěžovačů vzduchu, sprejů, wc prostředků, repelentů, prostředků na hubení hmyzu… Navíc se kromě ovzduší dostávají i do odpadních vod a znečišťují přírodu.
Při úklidu proto můžete využít rad našich babiček a používat přírodní čisticí prostředky jako je jedlá soda, citronová šťáva, ocet… Na trhu však naleznete rovněž řadu ekologických přípravků, které jsou šetrnou alternativou. Dívejte se, zda jsou opatřeny ekologickými certifikáty a nezapomeňte také na správné dávkování prostředků, abyste jich nepoužívali více, než je nutné. Někdy dokonce není potřeba žádný prostředek – stačí utěrka z mikrovlákna a voda.
Zdravě dýchat
Pokud přeci jen používáte chemické čistící prostředky, při úklidu vždy pořádně vyvětrejte, abyste zbavili ovzduší výparů z čistících prostředků, které se v útrobách domácnosti hromadí. Zároveň je vhodné si pořídit čističku vzduchu, jež dokáže zachytit nejen zbytky zmíněných škodlivin z čistících prostředků, ale i řadu dalších nečistot a alergenů.
Věděli jste, že ve skutečnosti může být kvalita vnitřního vzduchu v domácnostech až 5krát horší než kvalita venkovního vzduchu? Nachází se v něm velmi jemné částice a viry, průmyslové emise, bakterie a plísně, pyl a alergeny z rostlin a květin, části textilií, zápachy vznikající jako výpary při vaření, zbytky vonných svíček, oxid dusičitý z plynových vařičů a výfukových zplodin… To vše se pak dostává do našich dýchacích cest.
V souladu s přírodou
Až budete vybavovat domácnost, myslete na to, aby byly nově pořízené věci kvalitní a nadčasové – a to ať už jde o nábytek, spotřebiče, bytové doplňky, ale i podlahy, dveře a další. Je to podobné jako s oblečením v šatníku – vyplatí se mít raději méně věcí, zato kvalitní. A to i za cenu vyšších pořizovacích nákladů, jelikož v konečném důsledku vlastně ušetříte, když nebudete každých pár let kupovat nové a nové vybavení.
Pokud se vám něco rozbije, vždy se snažte nejprve danou věc opravit, než hned pořizovat novou.
Šetřete energii
Úspora energií je základním předpokladem pro snížení ekologické stopy každého z nás. Trendem je proto nízkoenergetické bydlení, ale i v případě, že bydlíte ve starším domě, máte řadu možností, jak zamezit plýtvání energetických zdrojů. Zhasínejte, spotřebiče nenechávejte zbytečně ve stand-by režimu, používejte úsporné žárovky, nové spotřebiče pořizujte s ohledem na energetickou třídu a používejte kvalitní stínění, protože tím v zimním období snížíte únik tepla a v letním naopak zamezíte pronikání slunečních paprsků a nadměrnému ohřívání.
„Dopad na energetickou úspornost je jedním z hlavních parametrů, kterými se zabýváme při vývoji nové stínicí techniky,“ vysvětluje Jan Žižlavský ze společnosti zabývá stínicí technikou. Zároveň dodává, že starost o životní prostředí je nedílnou součástí filozofie společnosti. Obecně se udává, že při využití stínicí techniky je úspora spotřeby energie v rozmezí 20–25 % v energetické bilanci budov (dle konkrétního objektu).
Pozor na plasty a spol.
Dbáte na to, z čeho je vyrobeno nádobí, ve kterém vaříte, anebo z něj konzumujete jídlo a pití? Dlouhodobým ekotrendem je nepoužívat jednorázové plasty, proto plastová brčka vyměňte za nerezová či papírová. Pokud používáte plasty (například kelímky, misky), dávejte pozor, odkud pocházejí a zda jsou 100% bezpečné. Ideální materiál představuje recyklovatelný bioplast.
Také pokud jde o termosky či termonádoby, zajímejte se o jejich bezpečnost. Zásadní vlastnost odlišující kvalitní produkty je vždy ta izolační, tedy jak dlouho vydrží nápoj horký nebo studený. Při nákupu termosek, termohrnků či termokonvic se vždy zajímejte o značku a volte osvědčeného výrobce, který zaručuje kvalitní materiál bez škodlivin. Je důležité si uvědomit, že případné toxiny se pak společně s pitím dostávají do vašeho těla a způsobují zdravotní rizika.
Podstatná je rovněž odolnost a výdrž, recyklovatelnost a udržení chuti nápoje. Vhodným materiálem pro korpus je nerezová ocel, která odpovídá hygienickým normám a je odolná vůči kyselinám a uhličitanům – zvládne tedy uchovat i ovocné džusy a sycené nápoje. Díky uchování teploty nemusíte ohřívat nápoje jako je čaj či káva, anebo jídlo. Tím šetříte i za energie.
Zdroj: TZ Isotra