Jak na to, 2. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Váš malý umělec se rozhodl, že už mu papír nestačí, a v nestřežené chvilce vám vyzdobil nábytek a stěny svými voskovkami? Nezoufejte, dají se odstranit snáz, než si myslíte!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud se rozhodnete s „uměleckým dílem“ svého robátka zatočit a nenecháte si ho na stěně jako vzpomínku, pak nebudete potřebovat žádné drahé nebo sofistikované čisticí prostředky. Úplně vystačíte s domácími zásobami!

Zatímco z některých povrchů lze voskovky odstranit tradičně hadříkem a prostředkem na mytí nádobí či podlahy, jiné vyžadují trochu jiné pomocníky. Tak například:

Jedlou sodu

Namočte vlhký hadřík do jedlé sody a jemně voskovkový obrázek ze stěny či nábytku stírejte. Nemělo by vám to dát moc práce.

Zubní pastu

Pokud je malůvka na povrchu, kterému nevadí jemné abrazivní prostředky, pak můžete sáhnout po zubní pastě – klasické, nikoli gelové. Opět ji můžete nanést pomocí hadříku, na odolnější čmáranice pak zkuste pastu doplnit i zubním kartáčkem. Poté povrch ještě setřete vodou.

Majonézu

U choulostivých povrchů, kde se bojíte „drsnějšího“ zacházení, ale které zároveň nepohlcují mastnotu, můžete zkusit voskovky odstranit majonézou. Prostě ji naneste na malůvku a nechejte chvíli působit. Pak vše otřete navlhčeným hadříkem.

Gumu

Především ze zdí se vám bude voskovka těžko dostávat „namokro“, to byste si příliš nepomohli. Zkuste vzít klasickou, bílou gumu na gumování tužky a čáry ze stěny dostat mechanicky. Příliš netlačte, ať nepoškodíte povrch. S trochou trpělivosti byste měli voskovku brzy odstranit.

Ocet

Ocet se zdá být univerzálním pomocníkem prakticky v každé situaci, a tak není divu, že po něm můžete sáhnout i nyní. Prostě počmáraný povrch setřete hadříkem namočeným v octě, na odolnější povrchy můžete použít i kartáček na zuby. Mimochodem, ocet se hodí i na odstraňování voskovek z oblečení – než ho hodíte do pračky, prostě na zašpiněná místa ocet aplikujte a pak vyperte jako normálně.

Autorský článek

Další info: 5 Crayon Removers You Already Have at Home; 9 Easy Ways to Get Crayon off the Wall

Štítky: děti , úklid

Autor článku: Lenka Šmídová