Jak na to, 5. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Koupelna ve většině českých domácností obvykle nepatří k největším místnostem v bytě. Zvláště bydlíte-li v paneláku, nejspíš se v koupelně sotva otočíte a dodnes kroutíte nechápavě nad tím, jak jste do ní dokázali nacpat pračku, aniž by stála ve sprchovém koutě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ačkoli bez rekonstrukce celého bytu nejspíš koupelnu „nenafouknete“, můžete ji alespoň zvětšit opticky. Jak na to?

Vpusťte světlo

Většina koupelen je nejen malou, ale zpravidla i poměrně tmavou místností. Tak ji prosvětlete! Stěny i strop vymalujte či vytapetujte (případně vykachlíčkujte) světlou barvou, na podlahu položte také co nejsvětlejší lino/dlaždice/vinyl atd.

Pokud máte to štěstí a vaše koupelna disponuje oknem (byť maličkým), pak jej ničím příliš nezakrývejte (tedy pokud jím není do koupelny vidět, například když se sprchujete).

Zaměřte se pořádně i na osvětlení místnosti. Vsaďte na jasné, bílé světlo (to navíc ženy ocení třeba při líčení – odhalí totiž všechny nedostatky, které se snažíme zakrýt).

Využijte zrcadla

Kde jinde mít zrcadlo než v koupelně! Jenže spousta z nás má malé zrcadélko na koupelnové skříňce nad umyvadlem a to je vše. Zkuste třeba instalovat ještě velké zrcadlo přes celu jednu stěnu koupelny (tedy plus minus, jak vám prostory dovolí).

Nejenže zrcadlo prostor opticky zvětší už samo o sobě, ale také prostor koupelny prosvětlí, což je opět ku prospěchu věci.

Chytré úložné prostory

Snažte se úložné prostory v koupelně snížit na minimum, respektive se vyhněte nejrůznějším pultům a řadě skříněk a raději úložné prostory soustřeďte přímo na stěny. Vsaďte na věšáky upevněné na stěnu, „žebřík“, na kterém se suší nejen ručníky, police či závěsné organizéry na kosmetické produkty…

Šampony a mýdla kam se podíváš

Znáte to – odevšad na vás padají lahvičky či dózy, koupelně rozhodně nepůsobí příliš uspořádaně. Takováto zásoba všeho možného jen opticky zmenšuje prostor, ve kterém se nachází. A tak šampony a spol. projděte a zbavte se všeho, co nepoužíváte. Nemusíte je samozřejmě vyhazovat, jen jim najděte nové místo.

Záludná předložka

Také máte na zemi před sprchovým koutem či vanou kobereček nebo předložku, abyste po umytí nestoupali na chladnou podlahu? Nic proti tomu, ale zkuste předložku vždy po použití (a vyschnutí) uklidit nebo alespoň sbalit. Rozložená na zemi totiž koupelně ubírá opticky pár metrů.

Zdroj: TZ Amirro

Další info: How to Make a Small Bathroom Look Bigger; 33 Small Bathroom Ideas to Make Your Bathroom Feel Bigger

Štítky: koupelna

Autor článku: Ivana Koutná