Domov, 7. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Jednoduché linie a tvary, spousta světla a přírodní materiály jako světlé dřevo, kámen a vlna. Tak bydlí Skandinávci – národ, který nás uhranul svými drsnými krimi příběhy z prostředí nehostinné přírody a stejně tak svým životním stylem a interiéry. V čem spočívá kouzlo jejich bydlení a jak si trochu té nordické krásy přičarovat domů?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

„V čase komplexní digitální komunikace pro mnohé stále zůstává krása přírody a jejích substancí středem pozornosti ve světě bydlení. Nábytek z přírodního, světlého dřeva, doplňky z hrubého kamene a tkaná či vázaná vlna v přirozeném toku barev tvoří právě tento vzhled. Je v něm cosi harmonického, uklidňujícího a jednoduše krásného,“ vysvětluje interiérová designérka Anke Glut. Anke je původem z Německa, ale dlouhá léta žije a pracuje v Česku. V současné době se věnuje návrhům konceptů interiérů, vytváří fotorealistické vizualizace a připravuje podklady pro následnou realizaci, na kterou také dohlíží do umístění posledních dekorací.

Jak na severský interiér

„Transparentní materiály, jemné, světlé barvy a jasné tvary nejsou zrovna definicí útulnosti, za to působí velmi uklidňujícím dojmem. A přesně to se skrývá za trendem optické prázdnoty – takzvaným minimalismem. Pro větší uklidnění jsou obytné místnosti zařízeny spíše tak, aby nerozptylovaly pozornost a nebyly nabité vzrušujícími podněty. Jejich obyvatelé jdou za touhou opravdového uvolnění a ticha. Jemná zelená, hnědá, křehká růžová, šedá a hodně bílé jsou typickou barevnou paletou pro vytváření interiérů v severském duchu. Signalizují otevřenost a pochopení a to působí sympaticky a pozitivně,“ doplňuje Anke Glut.

Klíčovým prvkem severského interiéru je světlo, a to jak to skutečné, tak to pocitové, které můžete vytvořit vhodným výběrem barev a bytového zařízení. „Na severu je málo denního světla, proto se seveřané naučili vytvořit světlý dojem v interiéru bez přirozeného zdroje. Světlé, jemné a neutrální barvy neubírají světlo a naopak dělají prostor světlejší, vzdušnější a čistší. Díky tomu vznikne i iluze prostornosti,“ vysvětluje Anke Glut. Pro tvoření vizuálního návrhu prostoru, který bude fungovat jako něčí domov, je také důležitá inspirace. Kde ji Anke vyhledává? „Inspiruji se převážně na mých cestách různými kulturami a krásou přírody. Miluji koncepty s jasným názorem, přírodní materiály jako dřevo, beton a kov a ráda si hraji s barvami. Důležité je vcítit se do potřeb a přání každého klienta individuálně.“

Příroda v hlavní roli

Příroda hraje prim v severských domácnostech – je to přirozené, neboť státy severní Evropy se mohou pyšnit nádhernými krajinnými scenériemi. Stěžejním prvkem je dřevo, které se nejčastěji používá na podlahy a základní stavební prvky, ale také pro nábytek a dekorace.

„Důležitým prvkem skandinávského domova jsou také květiny – čím více, tím lépe. Zeleň pomáhá vytvořit útulný a příjemný domov. Doporučuji vsadit na zajímavé květiny v originálních květináčích, které samy o sobě působí dekoračně. Pokud si na péči o pokojové rostliny netroufnete nebo váš životní styl vám neumožňuje starat se o ně pravidelně, vyberte si rostlinné motivy na dekoračních textiliích,“ radí Anke Glut.

Zdroj: Anke Glut

Autor článku: Andrea Veselá