Je rýže vaší oblíbenou a vyhledávanou přílohou? A jakou přesně preferujete? To je totiž vcelku důležitá otázka. Výživoví poradci upřednostňují tu celozrnnou, tedy hnědou, která prý svoji „bledou“ kolegyni značně převyšuje, neboť má vyšší podíl cenných látek a tím i větší slovo, když dojde řeč na zdravotní benefity. Které přesně její blahodárné působení dokonale vystihují? Tyhle na vás udělají dojem!
Vítaná pomoc při regulaci cholesterolu
Hnědá rýže platí za zdroj rozpustné vlákniny, což ta bílá rozhodně říct nemůže, bohužel. Sluší se připomenout, že vláknina prospívá nejen trávení a štíhlým křivkám. Podílí se totiž také na regulaci škodlivého LDL cholesterolu, čímž značně snižuje riziko srdečních chorob i poškození kardiovaskulárního systému.
Prevence rakoviny jako samozřejmost
Poznatky rozsáhlé americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Cancer Epidemiology sdělují, že uvedená pochutina tmavší barvy nabízí vysoký podíl vzácných antioxidantů, které omezují pravděpodobnost rakoviny, zejména pak prsu a tlustého střeva. I to vypadá jako pádný důvod k častější konzumaci…
Silnější kosti, které se jen tak nezlomí
Nejčastější argumenty o nevhodnosti bílé rýže jsou založeny na tom, že obsahuje opravdu jen minimum vitaminů a minerálů, kterých má ovšem hnědý druh doslova na rozdávání. Načerpáte z něj zejména hořčík a vápník, což jsou živiny důležité pro nervový systém, pohodové psychické rozpoložení i přeměnu vitaminu D na biologicky aktivní formu, která přímo ovlivňuje stav a hustotu kostí.
Lepší obranyschopnost. Ta se hodí
V jedinečném složení zmíněného celozrnného pokladu nechybí dle názoru expertů ani široké spektrum antioxidantů, které se vší vervou bojují proti volným radikálům, virům, bakteriím, infekcím a zákeřným bacilům. Proč si je tedy nedopřát plnými doušky a chutně nepodpořit imunitu i své zdraví?
Autorský článek
Další info: Brown Vs. White Rice —Is One Better for Your Health?; 11 Impressive Benefits Of Brown Rice