Jak na to, 12. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Nechcete ztrácet při úklidu nervy, energii, ani drahocenný čas? Dobrá zpráva je, že ani nemusíte. Na sklo je perfektním pomocníkem porcovaný čaj, vaječné skořápky, solný roztok nebo korková zátka.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Máte dovolenou a rozhodli jste se pracovní volno využít k činnostem, které jste dlouho odkládali? Na pořadu dne jsou tedy věci jako čistění oken, blýskání křišťálového nádobí i odstranění nečistot ze skleněných váz. Chcete znát triky, jak si tyto neoblíbené „disciplíny“ co nejvíce ulehčit? Inspirujte se babskými radami! Tyhle se vám jistě budou zamlouvat…

Křišťál jako nový

Křišťálové předměty budou opět zářit, když je vložíte do teplé vody s jednou tajnou přísadou – rozpuštěnou tabletou na čistění umělého chrupu. Po chvilce nutného působení stačí křišťál jen opláchnout čistou vodou, osušit a vrátit ho na jeho čestné místo.

Okna s leskem, na který si ani blesk netroufne

Čistá okna jsou cílem i vizitkou každé hospodyňky. K jejich očistě ale vůbec není nutné kupovat drahé přípravky plné chemií, protože osvědčené a zdravější pomocníky máte doma. Zkuste do vody na mytí přidat několik sáčků porcovaného čaje. Chcete-li docílit maximálního lesku, nebojte se přihodit i trochu soli.

Vázy a nádoby bez usazenin

Zašlému sklu opět vrátíte původní krásu, když ho umyjete vodou s kypřicím práškem do pečiva. Úzké vázy, které se špatně čistí, uvítají zásah rozdrcenými vaječnými skořápkami. Jednoduše je nasypejte dovnitř, přidejte kapku přípravku na nádobí, trochu vody, protřepte a vypláchněte. Rychlejší už to být ani nemůže!

Bižuterie jako z obchodu

Zašlou bižuterii ze skla (i umělé hmoty) snadno vyčistíte solným roztokem. Všechny dekorativní kousky do něj ponořte zhruba na půl hodiny a poté doleštěte flanelovým hadříkem. Teď vám v jejich nošení už nic nebrání.

Popelníky bez důkazů

Nevzhledné a mnohdy také úporné skvrny od cigaret, jež „zdobí“ popelník, vezmou nohy na ramena, když na ně vytasíte navlhčenou korkovou zátku od vína, namočenou v soli. Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše!?

Autorský článek

Další info: How to Clean the Different Glass Surfaces In Your Home; The Best Tips For Cleaning Glsaa

Štítky: úklid

Autor článku: Andrea Veselá