Jak na to, 13. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Závidíte svým známým, kteří mají chalupu se zahradou, možnost zužitkování biologického odpadu v kompostu? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Kompostovat můžete bez obav i v prostorách bytu! Stačí jen vědět, jak na to.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ačkoli se v českých městech stále častěji objevují i kontejnery na bio odpad, jejich pokrytí zatím není takové, aby uspokojilo všechny, kteří už nechtějí vyhazovat například slupky z brambor či ohryzek z jablka do směsného odpadu. Jak úspěšně kompostovat i v paneláku?

Malé, ale výkonné

Jedním z nejlepších způsobů, jak i v bytě zužitkovat bio odpad, je zapojit do jeho zpracování žížaly. Ano, čtete správně. Stačí si pořídit vermikompostér a skupinu těchto živočichů a pak už si jen užívat, že zbytky z vaší kuchyně žížaly přemění na skvělé hnojivo. Nemusíte se bát, že byste museli v bytě přeskakovat nějakou nevzhlednou krabici s červy – vermikompostéry jsou dnes opravdu designově povedenými kousky nábytku, takže budou vaši kuchyň, chodbu či třeba balkon zdobit.

Žížaly nepotřebují – kromě pravidelného přísunu dobrůtek v podobě rostlinného odpadu – žádnou zvláštní péči. Měly by mít stálou teplotu okolo 20 stupňů Celsia (máte-li je na balkoně, dávejte si pozor v zimě a v létě, abyste je neuvařili či aby vám neumrzly).

Nemusíte se ani obávat, že byste se v bytě museli smířit se zápachem z kompostéru – žížaly nedají vašemu odpadu šanci být cítit. A co víc, vermikopostér nepotřebuje žádnou další energii, takže je veskrze ekologický.

Pro designéry i kutily

Kompostovat lze v paneláku či domě a bytě ovšem i bez žížal. Můžete si pořídit speciální elektrický kompostér, který však již logicky potřebuje přívod elektrické energie. Další volbou jsou kompostéry určené na balkon či terasu, které pracují na podobném principu jako klasické zahradní kompostéry. Některé jsou vybaveny systémem dvou komor – do jedné ukládáte bio odpad, ve druhé již probíhá zrání kompostu.

Také výše popsané dva typy kompostérů rozhodně nebudou dělat vaší domácnosti či terase ostudu. Někteří zručnější kutilové si mohou kompostér sami vyrobit, návodů na internetu najdete několik.

Co patří do kompostu

Přemýšlíte, co byste vlastně v kompostéru či vermikompostéru zužitkovali? Především:

  • prakticky veškerý odpad rostlinného původu (slupky či zbytky zeleniny a ovoce, nať, ohryzky…)
  • čajové sáčky (teda pokud jsou papírové) nebo kávovou sedlinu
  • staré pečivo
  • skořápky vajíček, ale i ořechů
  • uvadlé květiny

A co vlastně kompostováním získáte? Především skvělé hnojivo na rostliny a kvalitní kompost. Že ho všechen nemůžete přece zužitkovat? Pak obdarujte známé, o kterých víte, že jsou nadšenými pěstiteli či zahrádkáři, nebo kteří naopak bojují s každým svým pokusem uchovat při životě jakoukoli pokojovou rostlinu. Navíc budete mít i čisté svědomí, že jste pomohli přírodě a zredukovali odpad, který vaše domácnost produkuje.

Další info: Composting: How to make nutrient-rich, garden ‚gold‘ in the composter that will help your garden thrive; Composting At Home; How to Compost at Home, According to Experts

Štítky: ekologie

Autor článku: Ivana Koutná