Jak na to, 13. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Letošní zima začala velkou sněhovou nadílkou. Sníh kvůli vysokým teplotám nyní mimo sjezdovky opadl, ale velká lyžařská střediska disponují zasněžovacími systémy. Takže lze vyrazit na sjezdovky i nyní. Případně si můžete udělat výlet za pěší turistikou či projížďkou na kole. A až opět napadne sníh, tak i na běžky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Krkonoše

Krkonoše jsou místem mnoha českých „nej“. Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější, jediné s vysokohorským rázem u nás a mají jedinečnou a pestrou přírodu. Zaoblené siluety horských vrcholků dokazují, že pohoří je staré necelých 600 milionů let.

„Pro svou drsnou severskou krásu a rozmanitost přírody je chráněno jako rezervace UNESCO. V zimní sezóně nabízejí Krkonoše kvalitní podmínky pro lyžování, ale jsou také celoročním oblíbeným cílem turistiky,“ říká odborník Milan Beutl.

Šumava

Mezi nejoblíbenější místa Šumavy patří jedinečná ledovcová jezera, která nesmíte při vaší návštěvě vynechat. Jedním z mnoha příkladů je Černé jezero či jezero Laka, Jezerní slať s vyhlídkovou věží nebo Srní s vlčím výběhem. Spousty zajímavostí objevíte kolem Modravy, která je šumavskou dřevařskou osadou na soutoku Modravského, Filipohuťského a Roklanského potoka.

Vynechat byste neměli ani Kašperské Hory s hradem Kašperk, Prachatice s krásným historickým centrem a navštívit musíte také Volary s jedinečnými alpskými domy.

Krušné hory

Málokterá oblast Česka je tak romantická a tajemná jako Krušné hory. Rozmanité a vonící lesy nabádají k procházkám a výletům nejen pěšky.

Pohraniční pohoří je lemováno turistickými stezkami a cyklotrasami, nespočtu turistických tras však dominuje 242 Km dlouhá Krušnohorská magistrála, spojující Cheb až s dalekým Sněžníkem.

Jizerské hory

Naše nejsevernější pohoří, jenž získalo jméno po řece Jizerce. Není to jen tak obyčejná turistická oblast. Najdete zde řadu vzácných přírodních rezervací, rašelinišť a vodních nádrží, ale také s hustou sítí stezek pro pěší a cyklisty.

„Prozkoumejte například Lázně Libverda, Hejnice s poutní bazilikou Navštívení Panny Marie. Za návštěvu stojí také výlet do národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny, první české přírodní památky UNESCO. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani sklářská osada Kristiánov, Muzeum Járy Cimrmana a rozhledna Maják v Kořenově,“ doporučuje Milan Beutl.

Ještěd

Vydejte se na jednodenní výlet na vrchol Ještědu, kde stojí slavná věž ukrývající vysílač a horský hotel s restaurací. Těsně pod jeho vrcholem je horní stanice kabinové lanovky z Horního Hanychova.

Místo nabízí jedinečný pohled na Liberec a okolí. Na vrcholu můžete navštívit denně otevřenou restauraci nebo bistro.

Zdroj: TZ Anytime

Štítky: výlety , zima

Autor článku: Radek Kovář