Jak na to, 16. 1. 2023

Foto: Shutterstock

K novému roku neodmyslitelně patří předsevzetí. Chceme za sebou zanechat staré zlozvyky a něco ve svém životě změnit – práci, životní styl nebo třeba jídelníček. A co třeba zkusit výuku cizích jazyků? S našimi jednoduchými tipy to půjde samo, a věřte, že tento nový návyk vám může otevřít dveře nejen k lepší práci, ale také pomoct získat nové přátele a zkušenosti.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mluvte

Ať už s cizím jazykem začínáte, chcete oprášit své jazykové dovednosti, nebo se pouze v cizím jazyce rozvíjet, musíte jej aktivně používat. Tedy mluvit, mluvit, mluvit. Domluvte se s kamarádkou, která daný jazyk ovládá, že spolu budete chodit každý čtvrtek na kávu a bavte se o všedních věcech, aniž byste přecházeli do češtiny. Hovořte, vyprávějte, argumentujte. Nová znalost je k ničemu, pokud ji nebudete používat.

„Lidé se často snaží najednou opravit všechny chyby, které v jazyce dělají. To je ale prakticky nemožné, a zároveň z toho můžete být zbytečně pod tlakem. Proto se doporučuje, aby se člověk v daném období (den/týden) soustředil pouze na jednu věc – např. na to, aby vždy použil správný minulý čas, člen apod.,” říká Marie Jelínek, hlavní metodička jazykové školy.

Cizojazyčná média alespoň 3 hodiny týdně

Pokud vám to vaše úroveň dovolí, zkuste sledovat zahraniční média. Nejenže budete vědět, co se děje ve světě, ale též si rozšíříte slovní zásobu. S argumentem, že na to nemáte čas, neuspějete.

Jedete autem do práce? Zpříjemněte si čekání v koloně poslechem např. BBC nebo CNN. Jedete do práce hromadnou dopravou? Přečtěte si cizojazyčné noviny v tramvaji – třeba na vašem chytrém telefonu.

Bez dabingu

Sledování filmů bez dabingu v původním znění vám nejen umožní zjistit, jak pronikavý hlas má George Clooney, ale také vám pomůže nacvičit poslech a rychle se zorientovat v mluveném projevu. Abyste dosáhli kýženého efektu, vykašlete se na české titulky, protože jejich čtení vám s cizím jazykem moc nepomůže.

Raději si zapněte titulky ve stejném jazyce, tak se vám výborně spojí mluvené slovo se slovem psaným. Pokud si na filmy ještě netroufáte, pusťte si nějaký seriál v původním znění, který už v češtině znáte nazpaměť.

Čtěte cizojazyčnou literaturu

Už na škole jste místo povinné literatury dávali přednost filmu nebo výpiskům kamaráda? Zapomeňte na svá školní léta a udělejte něco pro sebe.

Nemusíte číst hned Tolstého v originále, ale vytipujte si zajímavou knihu přizpůsobenou vaší úrovni jazyka. Řada vydavatelství nabízí množství titulů pro širokou škálu jazykových úrovní, např. „Tři muži ve člunu pro začátečníky„.

Pobyt v zahraničí

Odpočívat je nezbytné, ale odpočinek, při kterém pro sebe i něco uděláte, je dvojnásobně prospěšný. Naordinujte si s partnerem či rodinou prodloužený víkend v letním Londýně nebo předvánoční Vídni a zkuste se domluvit tamním jazykem. Nestyďte se, místní vám jistě rádi odpustí jazykové nepřesnosti a naopak ocení snahu se domluvit.

Máte strach, že to bez podpory lektora v zahraničí nezvládnete, ale zároveň chcete cestovat? Nemusíte si zoufat. V dnešní době není problém vybrat si z nejrůznějších zážitkových výukových kurzů. Země a délka kurzu většinou závisí čistě na vašem výběru a dokonce je možné najít i kurzy, které vás při pobytu v zahraničí připraví třeba na jazykovou zkoušku.

Každý den jedno nové slovíčko/fráze

Stáhněte si do svého chytrého telefonu aplikaci, která vám pomůže s učením cizího jazyka, a s její pomocí se každý den naučte alespoň jedno nové slovíčko a snažte se jej používat. Nezabere vám to mnoho času a takto obohatíte svou slovní zásobu za rok o 365 slovíček, což není úplně k zahození.

Tipů, jak se naučit cizí jazyk je mnoho. Stačí si vybrat ten, který vám bude vyhovovat. Zkuste si naplánovat studium na ráno nebo dopoledne, ať už je to zhlédnutí videa na Youtube, přečtení si článku nebo zopakování si pár frází v aplikaci cestou do práce. Budete mít více energie než večer po práci a učení cizího jazyka vám tak půjde lépe. A pokud máte pocit, že nemáte dostatečnou motivaci k samostudiu, řešením mohou být skupinové lekce.

„Výhodou skupinové lekce je, že poznáte nové lidi a  budete mít nad sebou lektora, který vám pomůže, pokud se dostanete do slepé uličky. V případě, že jste v nabídce kurzů nenašli žádný, který by vám vyhovoval, můžete si nechat ušít kurz na míru. Tuto možnost dnes nabízí většina jazykových škol. Pokud s sebou navíc přivedete kolegu z práce nebo kamarádku, je možné takový kurz pořídit za cenu srovnatelnou se standardní výukou pro veřejnost,” doporučuje Marie Jelínek.

Marie Jelínek je hlavní metodička jazykové školy Skřivánek

Štítky: studium

Autor článku: Tomáš Pekař