Jak na to, 19. 1. 2023

Foto: Shutterstock

A teď ruku na srdce – kdy jste naposledy čistili svůj počítač? Pokud už si ani nevzpomínáte, je nejvyšší čas to napravit. S každým odkladem totiž zpříjemňujete pobyt milionům nejrůznějších bakterií…

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nečistoty jsou jedním z úhlavních nepřátel vašeho počítače. Bez ohledu na to, jak moc doma uklízíte a snažíte se udržet čistotu, pořád létají vzduchem. A monitor i klávesnice je doslova přitahují! Protože elektronika samozřejmě nejde jen tak opláchnout vodou a hotovo, měli byste znát triky, jak dát počítač opět do pucu. Vždyť kromě estetické stránky jde také o vaše zdraví. Mimochodem, víte, co všechno s vámi sdílí váš aparát?

Semeniště všeho zlého

Někde se usadí prach, pár písmen je „ozdobeno“ mastnými otisky prstů a uvnitř klávesnice není o drobky z jídla nouze. Je jasné, že když počítač permanentně používáte, nelze ho mít sterilní. Jenže tohle je přímo ideální prostředí pro život bakterií, plísní a roztočů, kteří sice nejsou vidět, ale mohou zapříčinit různá onemocnění. Sezením před obrazovkou je totiž vesele vdechujete, což vám zadělá nejen na pořádnou alergii. Jak tedy provádět běžnou údržbu?

Z nejhoršího vám pomůže vysavač

Nánosu prachu se zbavíte s pomocí vysavače. Až budete příště luxovat domácnost, nezapomeňte ani na klávesnici, systémovou jednotku a reproduktory. Sundejte kartáč z trubice a máte to hned!

Zapomeňte na papírové utěrky

Ano, není hadr jako hadr a mnozí si myslí, že když monitor přetáhnou papírovým ubrouskem či toaletním papírem, mají vyhráno. Právě naopak! Na obrazovce se tak usazuje síť vláken, která padají do klávesnice. Kromě toho jsou tyto výrobky poměrně tvrdé, takže mohou povrch nevratně poškrábat. Pro počítačovou očistu jsou vhodná pouze mikrovlákna – tento typ tkaniny si bezpečně poradí s prachem i mastnotou a nezanechává viditelné následky.

Použijte vhodnou kapalinu

Občas si nečistoty postaví hlavu a nejdou jen tak odstranit, takže je třeba i trocha alchymie. Ovšem nutno dodat, že alkohol, amoniak nebo aceton rozhodně nejsou nejlepšími pomocníky. Jejich agresivita vás kromě špíny zbaví i barvy tlačítek. Odskáče to také monitor, zejména pokud je potažen antireflexním povlakem. Univerzální čistidlo si můžete vyrobit smícháním vody a bílého octa v poměru 1 : 1. Lehce s ním navlhčete hadřík a dejte se do díla.

Autorský článek

Další info: How to clean your home office kit; How to Clean and Disinfect Electronic Devices; How To Clean Your Computer Screen Without Leaving Streaks

Autor článku: Petra Chmelová