Usnadněte si, 21. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Naše osobní klenoty… Nosíme je každý den a máme k nim hluboký osobní vztah. Nezaslouží si proto tu nejlepší péči? Skvělé přípravky na čistění i údržbu najdete doma. A jsou za hubičku!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zašlý snubní prsten, náušnice, náramek i řetízek. Chcete jim vrátit původní krásu a lesk? Je to snazší, než si myslíte. Tyhle zlepšováky si jednoduše zamilujete!

Jak na zlato?

Nepotřebné líčidlo

Určitě se ve vaší kosmetické taštičce najde rtěnka, kterou již nepoužíváte, přesto nemáte srdce ji vyhodit. Ještě vám prokáže službu! Když s ní potřete šperk a následně vyčistíte starým kartáčkem na zuby, výsledek vás hodně překvapí. V pozitivním slova smyslu.

Neřest kuřáků

Konečně se našlo uplatnění pro nevábně vonící cigaretový popel. Naneste ho na měkký hadřík, v ideálním případě flanelový. Je to trochu zvláštní kouzlo, ale krásně vyčistí zlaté předměty. Pokud kuřáka nemáte po ruce, vysypte polévkovou lžíci kypřicího prášku do vody a zamíchejte. V této lázni se předměty čistí doslova samy. Pro lepší efekt ještě můžete vyleštit měkkým hadříkem.

Šampon nejen na vlasy

Šampon, uzavíratelná lahvička a trocha vody. Do ní ponořte šperky a – stejně jako to říkával agent 007 James Bond v kultovním snímku – protřepat, nemíchat. Přibližně po minutě „klepání“ ubrouskem otřete do sucha. Hotovo!

Jak na stříbro?

Zapomenuté mléko

Omylem jste nechali stát mléko na kuchyňské lince přes noc? Ano, zkyslo, ale o plýtvání nemůže být řeč. Jako leštidlo funguje dokonale. Vložte do něj stříbro na půl hodiny, potom opláchněte a doleštěte suchým hadříkem.

Solná jeskyně

3 polévkové lžíce soli povařte se šperky pět minut v ¼ litru vody. Po vyjmutí klenoty propláchněte vlažnou vodou a dočistěte třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Vezměte jed na to, že vás čeká „lesk jako blesk“.

Jar trochu jinak

Kapka běžného přípravku na mytí nádobí smíchaného s vodou vám spolehlivě vyčistí i zašlé stříbro. Ve voňavé koupeli stačí několik minut – a je vystaráno. Vaše osobní poklady budou zase jako nové.

Univerzální čistič. Z chmele

Pivo a pomocník v domácnosti? No že se ptáte! Pokud do něj ponoříte jakékoli šperky a necháte působit do druhého dne, po usušení vás čeká malé překvapení. Budou zářit novotou!

Klenoty už tedy máte jako ze škatulky, ale tím očistu ještě nekončíme.

Jak na pozlacené rámy obrazů?

Do téhle „disciplíny“ se nikomu moc nechce. Je to práce za trest! Ale s níže uvedenou vychytávkou to hravě zvládnete. Rámy se skvěle očistí a oživí s pomocí směsi vytvořené z ušlehaných bílků a soli. Kdyby náhodou došla vajíčka, v nouzi vám pomůže i syrová rozkrojená brambora.

Autorský článek

Další info: How to clean gold jewelry; How To Clean Silver Jewelry At Home; Eco-Friendly, Non-Toxic Ways To Clean Your Jewelry At Home

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová