Domov, 1. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Každý prostor, ve kterém se pohybujeme, má na nás vliv. Nejenom místo, použité materiály, ale i vzduch či osvětlení kanceláří a domovů ovlivňují to, jak se cítíme. Bydlet zdravěji přitom můžete hned. Všímejte si, jaké věci vás obklopují, a dávejte pozor, abyste si domů nepřinesli nevědomky nebezpečné jedovaté látky. Jak zařídit, aby váš domov byl místem více přírodním, nikoliv chemickým?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pozor již při nákupu

Základem je nekupovat nic bez návodu k použití. Pečlivě také sledujte složení nátěrů zdí, laků či olejů. Pozor dávejte zejména na zakázanou látku decaBDE, která se využívá jako zpomalovač hoření do plastů. U výrobků se také vyplatí sledovat hladinu kobaltu, jelikož vysoká hladina může způsobit nejen alergické kožní reakce. Kobalt se používá při barvení keramiky nebo ve šperkařství. Léčiva, plasty nebo kosmetika zase mohou obsahovat benzen, kterému je člověk vystaven vdechováním a může tak způsobit rakovinu nebo poškození orgánů.

Při nákupu dejte proto přednost značce, která je šetrná nejen k vašemu zdraví, ale i životnímu prostředí. V obchodech sledujte označení Ekologicky šetrný výrobek.

Ach, ty plasty

Všímavost k životnímu prostředí v posledních desetiletích roste. Třídění odpadu už neřeší jenom jednotlivci, domácnosti, ale i velké korporace. Pozor dávejte na plastové výrobky ve vaší domácnosti, které můžou být plné zmíněných toxinů. Nebezpečné látky ale často běžný spotřebitel není schopen odhalit. Přesné složení výrobků nebývá na etiketě uvedeno.

Obecně se tedy snažte množství plastů ve své domácnosti snížit. Stačí si každý nákup plastových výrobků dobře rozmyslet a případně sáhnout po alternativě. Jednak zjistíte, kolik plastu kolem sebe vlastně máme, ale hlavně také přijdeme na to, že ne všechen potřebujeme.

Nenápadné, ale nebezpečné

Osvěžovače vzduchu, vonné svíčky nebo čisticí přípravky mohou být zdrojem škodlivých látek. I když reklamy slibují zázračné účinky, tyto výrobky někdy obsahují nebezpečné chemikálie, které se z nich při používání uvolňují a mohou být zdraví škodlivé. Příkladem může být naftalen, který se používá při výrobě PVC, léčiv, jako dezinfekční činidlo nebo insekticid proti šatním molům.  V těchto případech se vyplatí číst složení výrobků.

Když doma tisknete

Levné asijské tonery do tiskáren jsou podle řady studií zdravotně závadné. Obsahují totiž karcinogenní látky, které ohrožují náš nervový systém. Sáhněte proto po kvalitních renovovaných tonerech, které neobsahují nebezpečný tonerový prášek a plasty, a lze je znovu naplnit nebo recyklovat. Jejich cena je zároveň výhodnější, než u originálních kazet.

„Tisk je pak šetrný nejen ke zdraví, životnímu prostředí, ale dává smysl i vzhledem k vaší peněžence,“ říká Jan Mára ze společnost, která dodává renovované tonery.

Autor článku: Lenka Šmídová