Jak na to, 2. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Dalekozrakost, astigmatismus a tupozrakost – to jsou nejčastější oční vady, které trápí děti. Podle odhadů trpí oční vadou čtvrtina školáků a deset procent předškoláků. Čím je dítě menší, tím složitější je oční vadu rozpoznat. U řady dětí proto diagnostika oční vady proběhne až po nástupu do školních lavic.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rozpoznat oční vadu v nízkém věku není snadné. „Správný vývoj zraku je třeba hlídat již u kojenců. Zrakové funkce u novorozence nejsou vrozené, ale teprve se vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk. U dětí se právě v tomto věku mohou objevit různé refrakční vady, jako je například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Drobné vady zraku jsou poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik.

Svěřte dítko lékaři

Neléčená oční vada v prvních letech života může vést až k trvalému oslabení zraku. „Předpis brýlí u dětí má svá specifika a patří výhradně do rukou očního lékaře. Zkorigování dioptrické vady má zásadní vliv na správný vývoj zraku a prevenci vzniku tupozrakosti a šilhání. Odchylky od normy je potřeba včas odhalit a správně léčit, přičemž nasazení správných brýlí je zásadní podmínkou. Proto by rodiče, pokud se jim zdá, že se zrakem jejich dítěte není cokoli v pořádku, neměli návštěvu ordinace očního lékaře zbytečně odkládat,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Pokud už se u dítěte dioptrická vada objeví, je třeba věnovat značnou pozornost výběru dioptrických brýlí. „Více než to, jak dítě v brýlích vypadá, by mělo vždy zvítězit hledisko funkčnosti, pohodlí a hlavně bezpečnosti dítěte. Rodiče musejí počítat s tím, že se brýle u dětí musí často měnit, ať už s ohledem na změny dioptrií, růst obličeje, nebo proto, že brýle dříve poškodí. Pro malé děti doporučují oční lékaři nošení dioptrických brýlí s plastovými obrubami. V případě pádu je u nich menší riziko, že se poraní. Školním dětem už je možné pořídit brýle s kovovými obrubami. V takovém případě jsou lepší celokovové, protože více vydrží. Brýlové čočky u dětí jsou vždy tvrzené,“ popsal Pavel Stodůlka.

Nepodceňte prevenci

Zásadní je prevence. O zrak je třeba pečovat od útlého věku.

„Dětský zrak potřebuje podněty, ale také dostatek odpočinku. Prospěje mu vyvážený jídelníček bohatý na vitamíny A, E a C. Dále též dostatek omega-3 mastných kyselin, zinku nebo luteinu, které může tělo získat z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce. Správnému vývoji svědčí také více pobytu na čerstvém vzduchu. Důležité je zajistit správné osvětlení dětského pokoje a pracovního stolu. Navíc je třeba omezit dobu strávenou u počítače. Počítačové monitory a displeje mobilů a tabletů mohou dětskému zraku uškodit. Pokud děti tyto přístroje přesto využívají, doba, kterou u nich tráví, by neměla přesáhnout půl hodiny denně. Důležité je také, aby dítě monitor či displej mělo ve správné výšce a vzdálenosti od očí,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Štítky: děti , zdraví

Autor článku: Andrea Veselá