Jak na to, 4. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Přemýšlíte při pohledu na svou domácnost, že je nejvyšší čas na pořádný úklid? Pokud vás čeká pořádně dlouhý seznam domácích povinností, nezoufejte. Stačí si správně zorganizovat čas a vytvořit systém.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Uvidíte, že krok po kroku dosáhnete čisté a zorganizované domácnosti. Přinášíme vám několik praktických rad, které vám celý proces usnadní.

Nejen při velkém úklidu

V domácnosti jsou místa, které vyžadují větší pozornost a častější dezinfekci. Minimálně jednou týdně se věnujte toaletě, koupelně a kuchyni. Jsou to místa, kde se může hromadit nejvíce nečistot. Navíc jsou určitou výkladní skříní každé domácnosti. Na vašem úklidovém seznamu by se na rozdíl od jiných míst v bytě nebo v domě měly objevovat mnohem častěji. Stejně tak byste neměli zapomínat utírat prach na frekventovaných místech. Jeho výskyt může mít negativní dopad na vaše zdraví.

Opravdu vše potřebuji?

Rozhlédněte se kolem sebe a uvidíte, co všechno vám překáží a díky čemu byste mohli mít více prostoru, zvláště pokud žijete v bytě. I vám se občas vedle postele hromadí věci, které jen tak házíte na jedno místo? Nebo jste úplně zbytečně položili do rohu pokoje sušák či nepotřebné krabice? Pryč s tím! Čím méně zbytečných věcí, tím lépe.

Vyčleňte si prosto například v komodě či komoře, kde budete ukládat větší, nepraktické nebo často nepoužívané věci a nezapomeňte, že i ostatní záležitosti, jako je např. oblečení, kosmetika a elektronika, by měly mít své stabilní místo. To mimochodem učte i své děti. Když cokoli použijí, je třeba to vrátit na původní místo.

Shora dolů

Pro uspořádání věcí platí základní pravidlo „shora dolů„. Vyčleňte si věci, které nepoužíváte nebo je potřebujete jen výjimečně, a uložte je na nejvyšší poličky ve skříni, šatníku a v komoře. Podle důležitosti a jejich využití v domácnosti postupujte až po nejnižší šuplík, respektive poličku. Stejně přizpůsobte uložení věcí i podle toho, kterým členům rodiny patří. Hračky patří logicky na zem nebo nejnižší poličky, aby je měly vaše děti na dosah a nepřišly k úrazu.

Zaměřeno na oblečení

Říká vám něco capsul wardrobe neboli kapsulový šatník? Pokud ne, možná mu docela rychle přijdete na chuť. Jeho podstata spočívá v maximálním využití minimálního počtu kusů. Pokud tedy ráda nakupujete, vsaďte na nadčasové a snadno kombinovatelné kousky. Uvidíte, že vám stačí 20 kusů oblečení a dokážete z nich vytvořit každý den jiný outfit. Nezapomínejte však na kvalitní péči o oblečení, aby si dlouhodobě zachovalo zářivost a tvary.

Sklo beze šmouh

Skleněné povrchy jen velmi těžko udržíte po dlouhou dobu čisté a bez šmouh. Naštěstí jejich čištění nevyžaduje příliš námahy, stačí dobrý čisticí prostředek a rychle zatočíte s prachem, skvrnami či otisky od hrnečků a skleniček. Mimochodem, víte, jak postupovat při jejich leštění? Vezměte do ruky dvě (ideálně látkové) utěrky, jednou držte pohár za spodní část nebo stopku, druhou leštěte povrch poháru. Když už hovoříme o skleněných plochách, zvláštní pozornost určitě věnujte svým oknům a nezapomeňte také na žaluzie, kliky, záhyby oken či parapety.

Štítky: úklid

Autor článku: Andrea Veselá