Zahrada, 7. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Esenciální oleje hrají v době, kdy se hovoří o virech a bakteriích, zásadní roli. Které z nich prokazatelně působí proti hrozbám? Antibakteriální a protiplísňovou aktivitu vykazují tyhle poklady, z nichž jeden je zároveň i afrodiziakem!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Viry, houby, bakterie, paraziti a všichni ti nezvaní hosté, kteří ohrožují zdraví nás všech, a to na každém rohu, rozhodně nepatří k tomu, s čím by se člověk chtěl přátelit. Pokud se před nimi chceme chránit, je třeba dodržovat hygienu. V souvislosti s prevencí se však hojně hovoří i o používání esenciálních olejů. Které jsou v tomhle směru ty nejlepší? Chittagonská univerzita sídlící v Bangladéši se rozhodla najít odpověď.

Čím provonět byt a co mít u sebe?

Tamní vědci podrobili analýze několik esenciálních olejů, ke kterým patřila citronela, ale také eukalyptus, pelargonie vonná (geránium), citronová tráva, pomeranč, pačuli (tedy staré známé afrodiziakum), máta peprná a palmarosa (ta třeba vyniká úžasnými antiseptickými a protiplísňovými účinky, zároveň odstraňuje depresi a nespavost a obecně vykazuje zklidňující účinky).

Všechny vyjmenované oleje byly testovány na antibakteriální aktivitu proti 22 bakteriím a 12 typům hub (3 kvasinkové a 9 vláknitých). S pomocí diskové difuzní metody (jedná se o test, kvalitativní metodu pro stanovení citlivosti bakteriálního kmene k antibiotiku) výzkumníci odhalili, že citronová tráva, eukalyptus, máta peprná a pomerančový olej jsou účinné proti všem 22 bakteriálním kmenům.

Do dezinfekcí i kabelek

V těsném závěsu je palmarosa, která si neporadila jen s jednou bakterií. Pačuli má páky na 20 z nich, citronela a geranium neponechává nic náhodě u 12 až 15 bakteriálních kmenů. Co se týče hub, tak eukalyptový olej a máta peprná jsou účinné proti jedenácti druhům. Za ideální se tedy při potírání a prevenci proti nákazám považuje kombinace několika olejů.

Již teď se ale ví, že citronová tráva, eukalyptus, máta peprná a pomerančový olej jsou vůči bakteriím nekopromisní. Patří tak na seznam nejúčinnějších hygienických prostředků. Dají se přitom přidávat do domácích dezinfekcí vyrobených z alkoholu (ten musí mít aspoň 60 procent) a aloe vera. V domácím i kancelářském prostředí jsou vhodné i aromalampičky a difuzéry. Tak který olej použijete jako první?

Další info: Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil from Eupatorium triplinerve Vahl. aerial parts; The Best Antibacterial and Antimicrobial Essential Oils

Autor článku: Lenka Šmídová