Do detailů se vyznat v jednotlivých plemenech je záležitostí spíše pro odborníky. Pokud však chcete dětem předat alespoň základní informace, až se vás na vycházce zeptají, co je to za kravičku, můžete se trošku předvést díky našemu článku. Na českých pastvinách najdete velké množství zvířat, a to nejen krav, ale také ovcí, buvolů, koní, oslů či třeba koz. Zemědělci hospodařící v ekologickém režimu dopřávají svým zvířatům velké výběhy a chovají je v co nejlepších možných podmínkách.
„Ekologické zemědělství respektuje potřeby zvířat, krávy mají možnost žít v téměř přirozených podmínkách a tento přístup vede k prevenci nemocí i lepší kvalitě výsledného produktu – masa nebo mléka. Ekologické dojnice například také žijí mnohem déle, protože nejsou degradovány jen na stroje na mléko, ale zachází se s nimi s patřičnou péčí,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
To, že se zvířata mají dobře, se následně odráží i na kvalitě mléka a masa, takže nákupem bio produktů určitě neprohloupíte. Bio maso a další bio dobroty si můžete od ekologického farmáře koupit přímo na farmě, online přes e-shop či v supermarketu. Poznáte je jednoduše, na obalu budou mít znak biozebry či biolistu.
Na mléko…
V České republice se v bio režimu chová na mléko převážně český strakatý skot, holštýn a jersey. Český strakatý skot (neboli červená straka) patří mezi nejčastější mléčná plemena u nás. Skvěle vám ji připomene například oblíbená komedie Slunce, seno, jahody. Jedná se o původní plemeno České republiky ze 30. let 20. století. Dnes je však součástí celosvětové populace strakatých plemen.
Mezi strakatá plemena patří i holštýnský skot, který je českému strakatému podobný, jeho zbarvení je ale většinou hnědobílé až černobílé. Právě holštýn je schopen denně vyprodukovat velké množství mléka, jeho složky ale nejsou tak kvalitní jako od plemene jersey, které je další z nejtypičtějších mléčných plemen v ekologickém zemědělství. Zbarvení zvířat je krásně šedohnědé. Kravku poznáte jednoduše podle nádherných velkých očí a dlouhých řas. A její mléko má vysoký obsah tuků a bílkovin, proto je lehce nažloutlé.
…a na maso
Pro maso se chovají takzvaná masná plemena. Oproti plemenům mléčným jsou charakteristická svou mohutností a svalnatostí. Jejich vemena nebývají tak výrazná a velká jako u krav určených na mléko. Pokud tedy poblíž není malé telátko, které se v ekologickém zemědělství u matky běžně nechává.
Na českých pastvinách najdete z masných plemen vskutku široké zastoupení. Nejčastěji se však objevuje plemeno původem ze Skotska, aberdeen angus, které je známé svým černým (někdy až červeným) zbarvením. Maso tohoto plemene je vysoce kvalitní a patří mezi ta nejchutnější steaková masa vůbec. Dále se pro maso chovají například plemena – galloway, limousine nebo charolais.
Na první pohled jednoduše poznáte skotský náhorní skot neboli highland. Zarostlý sympaťák s dlouhými hnědými chlupy a pořádnými rohy. I tak by se dal popsat highland, který je známý svou odolností vůči extrémně drsným klimatickým podmínkám, dlouhověkostí, a především vynikající kvalitou masa. Díky tomu, že se jedná o extenzivní plemeno, které žije celoročně na pastvě, získává zpět své přirozené instinkty. Rozhodně se k němu tedy nepřibližujte. Tenhle mazlíček vaše pohlazení neocení. Ba naopak!