Usnadněte si, 8. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Po všech veletočích loňského roku se finančně vzpamatováváte doslova ze šoku? Na pár týdnů si odpusťte několik věcí, které momentálně zatěžují vás rozpočet. Počítá se i vaše oblíbená káva!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nákup několika položek na první pohled nepůsobí jako katastrofa, ale ve finále (a v celkovém týdenním součtu) koruna ke koruně sedne – a najednou se jedná o velký rozdíl. Ať už tedy každý den chodíte na obědy, nebo si zakládáte na velké kávě s našlehaným mlékem, brzděte. I malé ústupky mohou znamenat úsporu! Zkuste omezit těchto pět položek.

Denní káva

Latté Macchiato průměrně stojí 70 korun, a když je v něm i sirup, tedy příchuť, tak dokonce o 15 korun víc. S přihlédnutím k pracovním dnům (počítejme 20), se jedná o náklady ve výši 1 400 korun měsíčně, pokud si latté dopřáváte denně. Jestli se na čas spokojíte s pouhým espressem, můžete tento výdaj snížit na polovinu. Pomoci si můžete i tak, že si kávu připravíte doma a naládujete ji do termosky.

Pravidelná údržba nehtů a vlasů

S čerstvou manikúrou, pedikúrou nebo čerstvě sestříhanými vlasy se vždy cítíte skvěle. To je v pořádku, ale některé ženy mají ve zvyku navštěvovat pedikérky nebo kadeřnice každé dva týdny. Nechte si zajít chuť. Nehty si zapilujete doma a o zastřihnutí roztřepených konečků požádejte schopnější kamarádku.

Jednorázové zboží

Vlhčené ubrousky, odličovací ubrousky, kuchyňské utěrky. Co z toho opravdu potřebujete? Dřez a jeho okolí se dá utřít bavlněným hadříkem, nebo třeba starým rozstříhaným tričkem. K odlíčení stačí kokosový olej, který jistě doma máte. Po jeho použití navíc pleť zůstává krásně vyživená. Začněte myslet ekonomicky!

Denní oběd

Může být obtížné představit si, že se vzdáváte svého rituálu – oběda. Vždyť se aspoň vzdálíte ze své kanceláře a pobavíte se s kolegy. Tyhle výhody chápeme, ale máte představu, kolik měsíčně utratíte? Náklady na oběd „venku“ mohou být výrazně vyšší, než kdybyste si ho připravili doma. Neříkáme, že už se nikdy nedostanete do restaurace, ale zkuste si jídlo několikrát týdně zabalit do krabičky. Rozdíl v sytosti peněženky zanedlouho pocítíte.

Další info: 31 Simple Ways to Save Money Every Day of the Month; Tips for Saving Money in Your Daily Life

Štítky: peníze

Autor článku: Ivana Koutná