Jak na to, 16. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Laserovou operaci očí lze dnes díky moderním technologiím považovat za maximálně bezpečný zákrok. Jen v Česku se jich provede až 15 tisíc ročně. Díky nim se klienti během několika málo minut bezbolestně zbaví dioptrické vady. Rekonvalescence je v porovnání s jinými chirurgickými zákroky velmi rychlá. Většinou trvá v řádu dnů.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Laserové oční operace spadají pod refrakční chirurgii. Tyto zákroky odstraňují dioptrické vady. Pacienta tak zbaví nutnosti nosit brýle nebo kontaktní čočky. Odstraňování dioptrií laserem patří mezi moderní medicínské obory. Přesto je jedním z nejrychleji se rozvíjejících, a to hlavně díky novým postupům a pokrokovým technologiím.

Díky současným technologiím je možné pomocí laseru bezpečně a bezbolestně odstranit až 10 dioptrií. U nás jsou nejpočetněji zastoupenou skupinou lidé mezi 25 a 30 lety. Zákroky je vhodné provádět po 18. roku věku, kdy už je oční vada stabilnější. Výjimečně je ale provádíme i u mladších. Poměr žen a mužů je téměř vyrovnaný, žen je zhruba 55 procent. Délka pobytu pacienta na sále je okolo 20 minut, samotná operace trvá necelé dvě minuty. Díky rychlosti laseru trvá odstranění jedné dioptrie asi 1,5 sekundy. Pacienti vidí už v okamžiku, kdy opouštějí operační sál, a pár hodin po operaci je patrné výrazné zlepšení zraku,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik.

V práci za pár dní?

Do běžného života je v mnohých případech možné vrátit se už druhý den po operaci. Délka úplné rekonvalescence je však individuální, u některých pacientů může trvat až dva týdny.

Pacienti by pro bezproblémové hojení měli dodržet několik zásad, jako je vhodná ochrana očí při sportu či nošení kvalitních slunečních brýlí s UV filtrem. Lidé po operaci by se měli vyhnout pobytu v prašném či zakouřeném prostředí. Nedoporučuje se ani potápění s otevřenýma očima či plavání ve špinavé či chlorované vodě. Ta může totiž způsobit nepříjemný zánět očí,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka.

Kdy je nejlepší doba

Brýle nosí kolem šesti milionů Čechů. Čím dál více lidí podstupuje operaci očí, která je brýlí zbaví. Mezi lidmi koluje ale řada zkreslených informací, kvůli kterým se mnozí zákrok bojí podstoupit. K nejčastějším mýtům patří, že by se operace neměla podstupovat během letních měsíců.

„Díky šetrným a rychlým technologiím očních laserů není oko při operaci tolik namáháno. Pacient bezprostředně po zákroku vidí a hojení je velmi rychlé. Je v podstatě jedno, který měsíc nebo roční období si pro operaci pacient zvolí,“ uvedl Pavel Stodůlka.

Česko na špičce

Čeští pacienti jsou v dobrých rukou a z laserového zákroku nemusejí mít obavy. Česká oční chirurgie totiž patří ve světě ke špičce. Dlouhodobě se jí daří držet krok s vývojem nejmodernějších technologií a některé metody a inovace vznikly přímo v tuzemsku.

„Obzvlášť v laserových operacích očních vad je Česko světovým lídrem. Česká oční chirurgie již dlouhodobě snese srovnání s oční chirurgií kdekoliv na světě. Vybavení českých očních klinik bývá špičkové a mnozí odborníci mají zahraniční renomé,” zdůraznil Pavel Stodůlka.

Štítky: oči , zdraví

Autor článku: Ivana Koutná