Jak na to, 21. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Zima je za chvíli pryč a za pár týdnů nás čeká začátek jara. Spolu s tím je tak potřeba interiér podrobit generálnímu úklidu, který se díky pár zásahům může změnit i v lehkou rekonstrukci nebo jen změnu dekorace. Jaké kroky vám pomohou dát interiéru nový look?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

„Jakýkoli větší úklid je v důsledku spojen s pocitem nového začátku. Na jaře chceme, aby interiér prokoukl, probudil se k životu. K tomu však oproti přesvědčení většiny nejsou potřeba nijak velké zásahy,“ říká interiérová designérka Anke Glut.

Co nepoužívám, posílám dál

Ta upozorňuje, že při jarním úklidu je nejdůležitější být nekompromisní a zbavit se věcí, pro které nemáme využití. „Většina lidí má tendence věci shromažďovat a nechávat si je na očích. Nejčastěji se jedná o nejrůznější suvenýry a upomínkové předměty nebo dárky, které dostaneme. To jsou však přesně věci, které z bytu následně vytváří dojem odkladiště. Jako první při jarním úklidu tedy doporučuji zbavit se těchto nepotřebných a nevyužívaných věcí.“

Věnovat je můžete například na charitu nebo je zkuste prodal dál na nejrůznějších aukčních serverech. Důležité je se ovšem zamyslet i nad důvodem toho, proč vlastně zvládnete tyto věci vždy za určitý časový úsek nahromadit.

„Velkým nešvarem nejen českých domácností je většinou nedostatek úložného prostoru, který pramení z toho, že si snažíme vždy vše zařídit sami. Mnoho lidí například nahlíží na interiérového designéra jako na někoho, kdo vám pomůže sladit polštáře se zbytkem místnosti, ale pravda je taková, že naším podstatným úkolem je třeba i to, jak z každého interiéru vytěžit maximum. U malých prostor nebo atypicky řešených prostor se tak snažím vymyslet co nejvíce možností úložného prostoru, aniž by to omezovalo celkovou atmosféru,“ dodává Anke.

Vítejte, barvy

Ve snaze obléknout interiér do nového kabátu se však můžete pustit i o chloupek dále. „Jaro je ideální dobou na vymalování zdí a stropů, což je počin, po kterém interiéru prokoukne úplně maximálně. A nemusíte se přitom striktně držet barev, které jste na zdech měli doposud. V současnosti letí kombinace bílé barvy a sytých barev, jako je královsky modrá nebo mořská zelená. Těmto barvám je však nutné i přizpůsobit zbytek dekorace v interiéru či alespoň v místnosti,“ radí Anke Glut.

Pomohou vám však i drobnější zásahy, jako je změna textilií nebo pověšení nových obrazů. „Hrají-li vám textilie v místnosti všemi barvami nebo jsou již zašlé a seprané, je ideální doba na to je vyměnit. Obvykle je pak vhodné ladit závěsy, přehozy přes sedací soupravu a ozdobné polštáře do stejného odstínu. Taktéž však můžete zvážit, zda není nejvyšší čas vyměnit dekoraci na zdech. Na ně můžete pověsit obrazy, ale velkým hitem jsou v dnešní době i tzv. zelené zdi, což znamená, že na zeď umístíte vhodné květináče se zelení,“ uzavírá Anke Glut.

Autor článku: Andrea Veselá