Jak na to, 21. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Vymalovat dům či byt můžete kdykoli, ale vyplatí se využít první teplé dny. Do malování se můžete pustit sami, stačí dodržet správný pracovní postup. Velmi důležité jsou přípravné práce. Kde a jak začít?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jako první si promyslete barevné tóny. Věřte, že i v malování platí „méně znamená více“, hezký dojem udělá například jedna zvolená barva ve více odstínech. Nebo dvě barvy jako kontrast. Ovšem více různých barev už byste měli dobře zvážit.

Kde začít?

Malování není žádná věda a zvládnete ho svépomocí. Pokud máte v plánu malovat celý byt či dům, začněte od méně používaných místností a postupujte po ty nejvíce využívané. To znamená, že vhodné je začít například od ložnice a dětských pokojů, pak následuje obývací pokoj, kuchyně, koupelna a toaleta a na závěr chodba.

Je dobré si také promyslet větší přesuny nábytku. Můžete je například sestěhovat do středu místnosti a zakrýt folii, menší kusy přenést do vedlejší místnosti. Čím lépe se připravíte, tím kratší dobu strávíte zametáním seškrábané barvy a utíráním cákanců. Kapky barvy se mohou dostat i na radiátory, zásuvky, světla a okenní tabulky. Proto je také zakryjte igelitem a zalepte izolační páskou.

Příprava podkladu

Pokud bydlíte ve starším domě a viditelně se stará omítka loupe, měli byste alespoň několik vrstev omítky oškrábat. Jinak může přijít celá vaše práce vniveč. Pokud se omítka zdá na omak pevná a suchá, je dobré ji nejprve odmastit. Jedním z nejlepších pomocníků je v tomto případě stará dobrá mýdlová voda. Se ní za pomoci hadru omyjete celé stěny. A má to rovnou i další výhodu, zbavíte tak omítku veškerého prachu a pavučin.

Na viditelné mastné skvrny (například od oleje), je dobré nastříkat ocet smíchaný s vodou (v poměru 1:1). Směs nastříkejte a nechte na 2 až 3 minuty vsáknout. Pak fleky setřete vlhkým hadrem.

Po očištění omítky nezapomeňte zadělat všechny díry a zarovnat nerovnosti. K tomuto účelu poslouží obyčejná sádra, nebo si můžete zakoupit již hotové tmely v malém balení.

Jak se zbavit zdraví škodlivých plísní

Pokud máte v interiéru vlhká nebo nedostatečně izolovaná místa, riziko plísně hrozí právě zde. Nejenže kazí estetický dojem, ale plísňové spory jsou zákeřné, protože mohou způsobit alergické reakce, astma, podráždění očí a kůže. Pokud narazíte při malování zdi na plíseň, je třeba se jí zbavit. Prvním krokem sanačního postupu by mělo být usmrcení plísní a jejich mechanické odstranění. Plíseň na napadených plochách se nesmí odstraňovat za sucha, aby nedošlo ke vdechování zdraví škodlivých výtrusů plísní a kontaminaci okolí. Napadená místa se proto namočí biocidním přípravkem a plíseň se opatrně odstraní špachtlí. Při aplikaci v interiéru v průběhu nanášení a schnutí je potřeba zajistit důkladné větrání.

Odstranění plísní je nutné provádět do maximální možné hloubky. Na obnažený podklad se opět aplikuje biocidní přípravek, aby aktivní složky mohly proniknout až k plísňovému myceliu hluboko ve zdivu. V případě silného napadení je možné přípravek aplikovat i vícekrát. Nechte jej působit minimálně 6 až 12 hodin.

Kdy penetrovat?

Penetrace slouží zejména ke sjednocení a zpevnění zdí a zvýšení jejich savosti. Ovlivní to, jak bude výsledná malba vypadat. Díky penetraci budou barvy na zdi sytější a lépe k podkladu přilnou. Ne vždy je ale potřeba penetrovat. Pokud je omítka suchá, viditelně se neodlupuje a malujete na bílou stěnu, penetraci popravdě nepotřebujete.  Vynechat byste ji ale neměli, pokud barvu nanášíte na nový podklad či po odstranění starých nátěrů.

Začněte od detailů

Malování kolem zásuvek a radiátorů je trošku zkouškou trpělivosti, ale přesně v těchto místech byste měli začít. Na tyhle detaily si vezměte štětec „zárohák“ a menší plochý štětec. Až na závěr vezměte do ruky váleček a pusťte se do velkých hladkých ploch. Barvu nanášejte do písmene V a véčka postupně přetírejte. Barva se tak dobře rozprostře a nebude dělat kocoury.

Kolik vrstev?

Počet vrstev závisí na kvalitě podkladu. Před nanášením další vrstvy nechte barvu vždy zaschnout. Obvykle aspoň 3 hodiny, ale řiďte se pokyny uvedenými na obale a teplotními podmínkami. Na závěr malování sundejte ze stěn ochranné pásky.

TIP: Než pásky strhnete, obtáhněte linii odlamovacím nožem. Vše tak hezky zarovnáte a nehrozí odloupnutí barvy.

Autor článku: Tomáš Pekař