Usnadněte si, 1. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Havarijní pojištění, na rozdíl od povinného ručení, není povinné. Přesto jsou případy, kdy se vám mít toto pojistné krytí velmi vyplatí. Z povinného ručení totiž vaše pojišťovna zaplatí škodu, kterou při dopravní nehodě na veřejné komunikaci způsobíte druhým. O vlastní škody se nepostará – od toho je tu právě havarijní pojištění. Jaké vozidlo se vyplatí pojistit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Havarijní pojištění má v Česku uzavřené zhruba třetina řidičů. Zbytek zřejmě považuje tohle dobrovolné pojištění za zbytečné a drahé, obzvláště když jezdí ojetým autem. Ať už ale bylo vaše auto nové a stálo milion nebo bylo z bazaru za sto tisíc, ztrátu či poškození vozidla vždy výrazně pocítíte, finančně i z hlediska omezení vašeho každodenního fungování a komfortu. Lepší je tedy zajistit se proti případnému riziku. Z policejních statistik totiž vyplývá, že odcizení vozidla zpravidla nejvíce postihuje ty, kteří vlastní starší ojetý vůz. Procentuální objasněnost krádeží aut v České republice přitom není nijak závratná – pohybuje se kolem 20 %. Laicky řečeno to tedy znamená, že šance na shledání s vaším vozidlem je po krádeži téměř mizivá. Ojetá auta většinou krátce po odcizení skončí rozebraná na auto díly, zatímco nová rychle mizí za hranicemi.

Co všechno kryje

Havarijní pojištění kryje škody na vašem vozidle. Mezi pojistné události kryté pojištěním patří škody způsobené havárií, odcizením, živelnými katastrofami, vandalismem, pádem předmětu nebo střetem se zvěří. Živelné katastrofy obsahují pojištění proti škodám způsobeným požárem, povodní, krupobitím nebo pádem stromu ve vichřici.

Havarijní pojištění si můžete sjednat v různých variantách. Varianta, která kryje všechna pojistitelná rizika, se v pojišťovací hantýrce nazývá „all risk“. Nicméně většina pojišťoven nabízí havarijní pojištění v různých balíčcích nebo si můžete poskládat vlastní pojištění z rizik, proti kterým se můžete pojistit.

Jde to i na dálku?

I havarijní pojištění si můžete sjednat z pohodlí domova, aniž byste museli někam chodit. Veškeré dokumenty dostanete ihned e-mailem. Smlouvu nemusíte podepisovat – akceptujete ji automaticky tím, že ji zaplatíte. Uzavření smlouvy na dálku je upraveno občanským zákoníkem a je to zcela bezpečné. Tato forma se jmenuje uzavření smlouvy na dálku a upravuje ji občanský zákoník. Pokud vám smlouva už nevyhovuje, nemusíte nic vypovídat ani nikam volat. Smlouva vzniká zaplacením, a pokud ji nezaplatíte, žádná smlouva ani nevznikne.

Pojišťujete-li starší vůz, bude po vás pojišťovna požadovat doložení stavu vozidla v okamžiku sjednání. Způsoby se liší podle pojišťovny. U některé pojišťovny stačí, zaslání fotografie vozu, u jiných pojišťoven se musíte dostavit na bezplatnou prohlídku vozu, která trvá zhruba 15 minut. Prohlídku za vás hradí pojišťovna.

U nového vozu musíte doložit dokumentaci vztahující se k nákupu vozidla. Opět podmínky se liší podle pojišťovny, ale v tomto případě na žádnou prohlídku nemusíte.

Štítky: auto

Autor článku: Radek Kovář