Zahrada, 8. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Přestože by se mohlo zdát, že zahrada stále ještě pobývá v zimním spánku, opak je pravdou. Nastává předjaří a příroda se postupně probouzí k životu. Právě březen je klíčovým měsícem pro přípravu zahrady na jaro a zahájení prvních nezbytných zahradních prací. Jejich správné načasování a pečlivé provedení napomůže ke zdravější zahradě a kvalitnější úrodě. Na jaké aktivity se zaměřit a co rozhodně neopomenout?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak vypadá nářadí?

Ještě než se vrhnete do prvních zahradních činností, zkontrolujte stav pracovního náčiní. U zahradní techniky a zahradního nářadí zjistěte, zda není poškozené a je plně funkční. U pomocníků, jako jsou zahradní nůžky, nože, motyky a rýče, se podívejte, zda se na nich přes zimní období neobjevila rez. Pokud ano, odstraňte ji.

„U zahradního náčiní je vždy na začátku sezóny dobré ověřit také míru ostrosti kovových hran a podle potřeby je nabrousit,“ radí David Irmann, odborník na zahradní techniku a nářadí společnosti nabízející vše pro dílnu, dům a zahradu. Pokud je některé náčiní již příliš poničené, sepište si nákupní seznam a vyrazte doplnit zahrádkářskou výbavu do nejbližšího obchodu.

Pryč s listím…

Předjaří je ideálním časem pro pečlivý úklid zahrady a okolí domu po zimních měsících. Kompletně je potřeba odklidit spadané listí, čímž se zabrání napadení zahrádky škůdci nebo plísněmi hned zkraje jara. Oblíbeným pomocníkem jsou ostré železné hrábě, skvěle si s popadaným listím poradí ale i vysavač na listí. Sesbírané listí je následně možné zkompostovat. Odstraňte také popadané větvě a očistěte cestičky kolem domu. Uvidíte, že na uklizené zahradě se vám bude mnohem lépe pracovat.

…i s větvemi

Březen je poslední příležitostí pro prostřih některých ovocných dřevin. Pravidelné prořezávání větví zajišťuje nejenom lepší zdraví stromů a keřů, ale také kvalitnější úrodu. Správná úprava jim kromě síly zároveň dodá žádoucí tvar a prosvětlení. Vzdušné a řidší koruny stromů umožňují jarnímu světlu a slunci dopadat na co největší prostor. Jen tak dojde k optimálnímu růstu pupenů a pozdějšímu vybarvení plodů. Naopak neošetřená, příliš hustá koruna stromů podporuje rozvoj chorob.

V předjaří se vrhněte na prořezání jádrovin jako jsou jabloně a hrušně. Vhodné je věnovat péči i bobulovinám – rybízu, angreštu, maliníku nebo ostružiníku. Prořezávání se provádí v dny, kdy není mráz, a vždy je potřeba použít ostré nůžky určené pro střih živých rostlin. Pro odstranění výše umístěných větví budou praktickým pomocníkem teleskopické nůžky.

Jaké části odstranit? Zejména takzvané vlky, mladé výhonky rostoucí z kmene stromu nebo silnějších větví. Zaměřte se především na ty, které rostou směrem dovnitř nebo kolmo vzhůru, protože takové části nemají sílu nasadit plody. Ponechat naopak můžete výhony rostoucí v tupém úhlu od kmene. Zbavit byste se měli také křížících se nebo navzájem dotýkajících se větví. Na stromě by neměly zbýt ani mumifikované plody z přechozí úrody.

Je-li během prostřihu potřeba učinit hlubší řezy, je nutné příslušná místa ošetřit stromovým balzámem. Zatímco s menšími rankami si strom poradí sám, po odříznutí větví silnějších více jak 4 centimetry by bylo obnažené dřevo zbytečně vystaveno riziku napadení plísněmi a bakteriemi. Balzámem je vhodné ošetřit i praskliny v kmenech nebo jiná výraznější poranění stromů,“ uvádí Petr Novák, manažer nákupu zahradního sortimentu.

U bobulovin lze provádět prořezy buď v zimě (leden–březen) nebo po sklizni. Odstraňují se výhony starší čtyř let, protože plodí už jen velmi málo nebo vůbec. Jelikož tyto dřeviny nevytvářejí hojivá pletiva, je nutné provést řez čistě přesně a neponechávat na keři žádné “pahýlky“.

Jak na škůdce

Zkontrolujte přezimující škůdce na stromech. Nejčastěji pobývají přímo na kůře, ve štěrbinách kůry nebo u větví. Po identifikaci škůdce zvolte příslušný insekticid.

„Nejčastějšími škůdci jsou ploštice, mšice, molice nebo svilušky, které stromům velmi škodí. Pokud byste nechali eliminaci na pozdější měsíce, riskujete jejich rychlé rozmnožení a také investování větších nákladů pro dostatečnou ochranu stromů. Aby byla účinnost postřiku co největší, je lepší vybrat bezvětrný a slunný den s teplotou okolo 10 °C. Během nepříznivého počasí by ochrana neměla dostatek času zaschnout a postřik ze stromů nebo keřů by mohl smýt déšť,“ doplňuje Petr Novák.

Při obhlídce stavu kůry si všímejte i nových prasklin na kmenech a větvích, které mohly vzniknout během zimy. Stejně jako u prořezu větví, i tyto rány je potřeba ošetřit balzámem nebo latexem. Strom ochráníte před napadením škůdci a plísněmi, ale také vysycháním.

Pamatujte i na kompost

S blížícím se koncem zimy věnujte péči i kompostu. Zaměřte se zejména na jeho provzdušnění, kterého docílíte jednoduchým proházením vrstev. Jelikož nízké teploty v průběhu zimy snížily aktivitu mikroorganismů uvnitř kompostu na minimum, lze je s předjařím podpořit přidáním urychlovače kompostu.

Kompost bude lépe připravený na jaro a ihned po rozmrznutí půdy a s příchodem vyšších teplot ho můžete přidat ke stromům, keřům a dalším rostlinám.

Autor článku: Ivana Koutná