Zahrada, 11. 3. 2023

Foto: Shutterstock

S jarem přichází i období prvních zahrádkářských aktivit v teplejším a slunečném počasí. Vedle nezbytného úklidu zahrady, předpěstování sazenic a plánování výsadby pro další měsíce je nutné věnovat pozornost i trávníku. Po zimě bývá travní porost oslaben, a právě období s teplotami nad 10 stupňů je klíčový čas pro vydatnou péči. Jak si tedy zajistit zdravý a krásný trávník, na co nezapomenout a jakou péči mu věnovat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Úklid v první řadě

Úplně prvním úkonem po zimě by mělo být odklizení všech zbytků z předchozích měsíců, ať už větví, listí nebo popadaných starých plodů. I jejich přítomnost přispívá k šíření plísní a hub, které následně oslabují zdraví travního porostu a těžko se jich zbavuje. Po odklizení zkontrolujte, v jakém stavu trávník je a zda rostliny nevykazují známky poškození nebo jiné nedostatky. Důvodů může být kromě plísní a hub celá řada – špatné osivo, nedostatečné hnojení, rozrůstající se mech, škůdci, ale také nedostatek slunce nebo příliš mnoho stínu. Jakmile trávník pročistíte a zhodnotíte jeho stav, může se pustit do sekání.

Pryč s plstí

Během roku se na travním porostu tvoří plsť z odumřelých částí rostlin, mechu, plevele nebo zbytků posečené trávy. Vytváří nepropustnou vrstvu bránící přístupu světla, vody a vzduchu k rostlinám a do půdy. Bez nich je šance na krásný a odolný trávník malá, rostliny postupně ztrácí sílu a výsledkem jsou kratší kořeny nebo odumírající stébla. Zvláště nemilým návštěvníkem zahrad je také mech.

Mech se vyskytuje zpravidla ve stinných částech zahrady s kyselejší půdou. Trávu dokáže postupně vytlačovat a nahrazovat mechovým polštářem. Právě v období jara mech nabírá na síle a je nutné se jej zbavit dříve, než začne ještě více oslabovat již tak po zimě vyčerpaný travní porost. Odstranit ho lze mechanicky, chemicky, ale ovlivnit lze také správným výběrem osiva pro daný typ půdy,“ říká Ing. Petr Novák ze společnosti nabízející vše pro dům a zahradu.

Ideálním řešením je vertikutace. Nejenom, že se pomocí vertikutátoru zbavíte plsti a mechu, půda se navíc provzdušní a naruší se růst plevele. Trávník se díky procesu pročistí a následně se rychleji regeneruje. Nejvhodnější je „vyčesávání“ travního porostu provádět do hloubky 3 mm a za suchého počasí, během něhož máte jistotu zachování rostlin se zdravými kořeny. Provzdušnění je možné provést vertikutátorem s elektrickým nebo benzinovým pohonem, provzdušňovačem nebo vertikutačními hráběmi.

Vápnění

Jakmile je trávník zbaven mechu, je potřeba zabránit jeho opětovnému výskytu. Řešením je vápnění, které reguluje hodnotu pH půdy a brání okyselení půdy, tedy vytvoření prostředí pro mechy příznivé. Vápnění je ideální provádět pouze v místech, kde se mech nacházel a vždy je nutné postupovat podle pokynů výrobce.

Hnojení

Trávník potřebuje pro zdravý růst mimo jiné i živiny, právě ty mu na jaře dodáte přihnojením. Hnojiva obsahují řadu potřebných prvků, zejména dusík podporující růst a regeneraci, fosfor pro lepší růst kořenového systému, draslík pak pomáhá odolávat suchému počasí a hořčík umožňuje rostlinám efektivnější průběh fotosyntézy.

„V obchodem lze vybírat mezi startovacími, dusíkatými hnojivy, která jsou vhodná spíše při výsevu nového trávníku. Pro vyšší odolnost trávníku nebo aktivaci vyčerpané půdy po zimě zvolte raději speciální hnojiva k tomu určená. Hnojivo po trávníku rovnoměrně aplikujte mimo slunečné dny, při kterých hrozí spálení travního porostu. Trávník je potřeba následně dostatečně zavlažovat,“ doplňuje Petr Novák.

Dosévání

Holá místa vytvořená po jarním ošetření trávníku znovu osejte. Aplikovat lze běžná travní osiva, ale také speciální směsi, které si s prázdnými plochami poradí v kratším časovém intervalu.

Jedním z řešení, jak efektivně opravit trávník po jarním vyčištění, vertikutaci nebo třeba po poškození krtkem je osít ho prvotřídním travním semenem vhodným pro daný typ půdy. Kvalita je zásadní, protože dokáže zabránit vzniku nemocí. Pokud se s nekvalitním trávníkem potýkáte opakovaně, zkuste zakoupit některé ze speciálních osiv odolných vůči mykózám. Alternativou jsou také tzv. trávníkové náplasti. Jsou složeny z hnojiva, substrátu a osiva,“ radí Ing. Novák.

Prázdná místa v travním porostu nejdříve zkypřete, zbavte plevele a následně naneste travní substrát a startovací hnojivo. Důležité je nezapomínat na pravidelnou závlahu, v případě přímého slunce až několikrát denně. Výsev nesmí vyschnout, zároveň se na vysetý trávník nesmí do zapojení porostu šlapat.

Autor článku: Radek Kovář