Jak na to, 17. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Jarní únava – určitě jste o ní už někdy slyšeli a možná jste ji dokonce i pocítili na vlastní kůži. Tento stav přitom úzce souvisí s detoxikací neboli očistou organismu, která je právě na jaře často vyhledávanou metodou, jak osvěžit tělo i ducha. Další rady a tipy pro tuto roční dobu přináší výživový poradce Lukáš Vrána.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

„Pojem detoxikace znamená z lékařského hlediska odstranění jedovatých látek, tedy toxinů, z našeho organismu,“ vysvětluje Lukáš Vrána a dodává, že tyto látky se do těla se dostávají různými cestami, ať už z potravy, znečištěného ovzduší, vody nebo dlouhodobě užívaných léků a podobně. V těle pak narušují biochemické pochody, metabolismus buňky nebo mohou mít nepříznivý vliv na správnou tvorbu hormonů. Organismus má naštěstí k dispozici celou řadu zbraní, pomocí kterých se s těmito látkami umí vypořádat. Určitě ale můžeme našemu tělu pomoci tím, že mu sami odlehčíme a nastartujeme jeho regenerační schopnosti. Jak na to?

Zařaďte odlehčovací dny

Podle osobních možností a s ohledem na zdravotní stav můžete zařadit krátkodobý půst v řádu několika hodin – třeba jeden den nebo půl dne v týdnu. Obecně ale postačí dbát na lehčí stravu, tak aby si mohla odpočinout naše trávící soustava. Znamená to vyhnout se uzeninám, pečivu z bílé mouky, sladkostem, smaženým jídlům a polotovarům. Krátkodobě je možné vyloučit i maso a mléčné výrobky.

Dopřejte si pestrou stravu

Na jaře se příroda zazelená a přímo vyzývá k tomu, abychom si po zimě zpestřili jídelníček – je možné zařadit například zelené výhonky, bylinky a první jarní zeleninu. Tradičně se využívaly třeba mladé kopřivy na čaje nebo do nádivky či salátů.

Pokud na jaře řešíte deficit energie, zkontrolujte si v první řadě pestrost jídelníčku. Třeba je únava způsobena sníženou hladinou vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších fotochemikálií, které je možné snadno doplnit v několika porcích ovoce a zeleniny,“ upozorňuje výživový poradce The 1:1 Diet Lukáš Vrána. Některé potraviny v sobě navíc obsahují látky, které našemu tělu přímo pomáhají s detoxikací – patří k nim třeba citrusové plody, hroznové víno, borůvky, jablka nebo řasy chlorela a spirulina.

Dbejte na pitný režim

Základem je neperlivá voda, pokud požíváte vodu z kohoutku, můžete použít kvalitní filtr. Doporučují se také bylinkové čaje. Pijte v menších dávkách v průběhu dne. Zařadit můžete i ředěné ovocné nebo zeleninové šťávy, ovšem spíše jako doplněk pitného režimu.

Jděte na sluníčko a na čerstvý vzduch

Svižná procházka nebo běh venku je skvělým pomocníkem v jarní očistě, na sluníčku doplníte tolik potřebný vitamin D, kterého bylo v zimě nedostatek, a pohybová aktivita vám pomůže s vyloučením škodlivin z těla. Podobný výsledek má také sauna, kterou můžete do svého programu zařadit a kde se některé toxické látky z těla dostávají společně s potem.

Dostatek spánku

Dodržujte aspoň osmihodinový spánek denně, respektujte svůj přirozený biorytmus a zaměřte se na kvalitu spánku. Žádoucí je nižší teplota a čerstvý vzduch v ložnici, kvalitní matrace a klidnější režim před spaním. Doporučuje se například vyhnout se sledování obsahu na elektronické obrazovce a místo toho se věnovat relaxačním technikám.

Pokud potřebujete poradit se skladbou jídelníčku, změnou životního stylu nebo s redukcí hmotnosti, můžete se obrátit výživového poradce

Autor článku: Andrea Veselá