Zahrada, 20. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Výběr sekačky na trávu není zcela jednoduchou záležitostí. Aby váš nový pomocník správně plnil svou funkci řadu let, je třeba při jeho výběru zohlednit několik důležitých faktorů. Na co se při koupi nové sekačky zaměřit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na velikosti záleží

Základním faktorem pro výběr sekačky na trávu je velikost plochy, pro kterou bude určena.

„Pro menší plochy zcela postačí elektrická sekačka. Výhodou těchto sekaček je nižší hmotnost, snazší manipulace, minimální nároky na údržbu a příznivější pořizovací cena i provozní náklady. Na větší plochy je vhodnější zvolit benzínovou sekačku. Tyto sekačky zpravidla mají vyšší výkon než sekačky elektrické, nejsou závislé na přívodu elektřiny, a navíc bývají vybaveny řadou vylepšení, které usnadní práci. Pro sečení velké plochy nad cca 1200 m2 je nejvhodnější zvolit rider nebo zahradní traktor. Tyto stroje nabídnou nejen minimální námahu s maximálním pohodlím, ale také širší záběr, vyšší rychlost a objemnější koš než klasické sekačky,“ doporučuje specialista na zahradu Petr Tichý.

Podstatným rozdílem v komfortu práce na velké ploše může být také velikost sběrného koše na trávu nebo případně objem palivové nádrže u benzínového stroje – obojí předpokládá přerušení práce na nezbytnou dobu, a tím i celkové zpomalení.

Terén i členitost

„Pro členité plochy s množstvím stromů, keřů, záhonů nebo jiných překážek je vhodnější zvolit benzínovou nebo akumulátorovou sekačku na trávu s menším záběrem, případně některou ze sekaček s otočnými koly,“ dodává Petr Tichý.

I mírný sklon pozemku anebo nerovnosti mohou tlačení sekačky, zvláště je-li těžší anebo má naplněný koš, značně znepříjemnit. Pro tyto plochy se vyplatí investovat do sekačky s kvalitním pojezdem. Pojezdem jsou opatřeny vybrané modely jak benzínových, tak akumulátorových i elektrických sekaček.

Jednou za týden, nebo za měsíc?

„Pokud sečete pravidelně, postačí vám sekačka s nižším krouticím momentem. Pro vyšší a hustější trávu a nepravidelné sečení jsou vhodné výkonnější benzínové modely s vysokým krouticím momentem, a to ideálně 10 Nm a více, ideálně s bočním výhozem – díky kterému vám odpadne časté vysypávání koše. Bohužel však posečená plocha pak nemůže plnit reprezentativní funkci. Pokud chcete trávu použít na sušení, musíte zvolit lištovou sekačku nebo ještě lépe bubnovou sekačku. Kromě extra velkého záběru, vhodného na větší plochy, nedochází k rozemletí trávy, a tak je na seno přímo ideální,“ říká Petr Tichý.

Pro časté a pravidelné sečení využijete sekačku s funkcí mulčování – při kterém je tráva rozsekána na drť a vrácena zpět ke kořínkům jako přírodní hnojivo. Pokud však tuto funkci chcete používat pro udržovaný trávník, musíte sekat více než jednou týdně a doporučujeme si zakoupit speciální pouze mulčovací sekačku.

Na co stačí síly

Pokud se předpokládá, že sekačku bude obsluhovat fyzicky méně zdatná osoba, je na místě zvolit stroj s co nejsnazší obsluhou. Tento požadavek splňuje např. elektrická či akumulátorová sekačka nebo benzínová s elektrickým startérem, kde je třeba ke spuštění motoru pouze stisknout spínací tlačítko. Vhodné je také posoudit objem koše na trávu – čím je koš větší, tím je pak namáhavější manipulace s ním při jeho naplnění.

„Pokud máte omezenou možnost skladovacích prostor, zaměřte se při výběru stroje na ty, které nabízejí možnost snadného složení rukojetí do skladovací polohy,“ uzavírá specialista na zahradu.

Štítky: trávník

Autor článku: Tomáš Pekař