Jak na to, 20. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Zdravý, komplexní a efektivní pohyb vhodný pro sportovce i začátečníky, skvělý nástroj ke zlepšení fyzické i psychické kondice bez ohledu na věk a pohlaví, pomocník při léčebné rehabilitaci, spolehlivý parťák na cestě k pevné, pružné a štíhlé postavě – to vše, a ještě mnohem více, představuje jízda na koloběžce neboli koloběh.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ve zdravém těle zdravý duch“ – slavný citát, který alespoň jednou v životě slyšel snad každý z nás – ve škole, od rodičů, od prarodičů, od trenéra, u lékaře. Kolik je na něm pravdy? Je stále ještě aktuální? Víc, než si myslíme!

Dnešní doba po nás chce, abychom neustále a opakovaně podávali perfektní výkony, všechno zvládali s nadhledem a v ideálním případě se u toho ještě usmívali. Žijeme ale rychle, stále rychleji, sotva se mnohdy stihneme v klidu nadechnout, natož si trochu odpočinout. Místo kvalitní relaxace se svalíme večer do křesla před televizi, kde stejně vzápětí usneme. Nemáme čas investovat péči do sebe, zapomínáme si vyčlenit prostor pro obnovu a posílení těla, nemyslíme na aktivní odpočinek, odsouváme ho do dob dovolených. Většinu dne trávíme v polohách, které neprospívají našemu tělu, ale především zdraví zad a následně mnohdy celého pohybového aparátu. Teprve když se ozve bolest, trápení s kyčlemi a koleny a s tím spojená nepohoda, diskomfort, nebo dokonce překážka ve výkonu práce a každodenních povinností, začínáme hledat, jak se bolestí zbavit.

Starý známý z dětství

Než přehlížet potřeby vlastního těla, čekat až… nebo sahat po lécích, je mnohem lepší bolestem a následným špatným náladám předcházet správným životním stylem a samozřejmě tedy i přiměřeným zdravým pohybem. Existuje jeden velmi účinný, který vás navíc potěší a dávno ho ovládáte, protože už ho znáte z dětství: koloběh! Zlepší nejen vaši kondici, ale i náladu. Navíc kdy jindy se o tom všem přesvědčit než s blížícím se jarem?

Koloběh skýtá tu hlavní výhodu, že je sportem vhodným pro každého bez ohledu na věk, pohlaví nebo fyzickou kondici. Drandit na koloběžce můžou senioři i junioři, přičemž je úplně jedno, jakou máte dosavadní zkušenost se sportem. Koloběh zvládnou všichni.

Ke zdraví a skvělé kondici

Všude ve městech jsou nyní k vidění elektrické koloběžky, které sice můžou představovat fajn zábavu a alternativní dopravu, ale zdravotní benefity vám přinese jen klasický koloběh, do jehož provozu správně zapojíte své tělo. Které benefity to jsou? Jízdou na koloběžce celkově stabilizujete trup a přirozeně aktivujete většinu svalových partií. Zpevníte paže, zadek i nohy, a na rozdíl od jízdy na kole vám nezatíží záda. Má blahodárný vliv na kondici kloubů dolních končetin a je vhodná i pro lidi s bolestmi zad včetně oblasti bederní páteře.

Pro zlepšení vaší paměti a soustředění

Při jízdě totiž střídáte nohy, takže nutíte k činnosti nejen tu mozkovou hemisféru, která je spojena s vaší dominantní nohou, ale i tu druhou, což přispívá k prokrvení mozku a k rozvoji inter-hemisférických propojení. Na rozdíl od běhu, který sice nabývá masově na popularitě, ale zdaleka není vhodný a příjemný pro každého, si jízdou na koloběžce nepřetěžujete klouby, protože pneumatiky odpruží případné otřesy.

S tímto doposud nedoceněným sportem, pro který si nemusíte vyčleňovat žádný zvláštní čas, protože se dá dobře zařadit do vašich běžných denních aktivit, se navíc pojí příjemné vzpomínky na dětství, hravost a radost z kontrolovaného pohybu vpřed. Kdo koloběh jednou okusí, zamiluje si ho!

Jak vybrat koloběžku

Samozřejmě že nemůžete drandit po ulicích shrbení na plechovém modelu koloběžky z doby, kdy jste na něm jezdili do školky! Ani na zmiňovaných elektrických modelech, které jsou možná „cool“, ale se sportem a koloběhem a z něj plynoucím přínosem pro tělo, nemají pranic společného. Široký výběr koloběžek pro dospělé vás ale potěší. Rozhodně výběr správného modelu nepodceňte a věnujte mu péči stejně, jako když vybíráte kolo, sportovní obuv, funkční oblečení či auto. Vyberte si proto model s vhodnou konstrukcí, která odlehčí vašemu držení těla – správný postoj jezdce je totiž přímo ovlivněn geometrií rámu, výškou nášlapu a mimo jiné i výškou řídítek. Nášlapná plocha, její správná výška, výška řídítek a celková geometrie totiž jednoznačně určují, zda je jízda zdraví prospěšná či nikoliv. Jinak hrozí přetěžování kyčelních kloubů a kotníků, mohou trpět kolena a po krátké době se dostaví celková svalová dysbalance, ba dokonce i nepříjemné bolesti zad. A to určitě nechcete. Čím větší kola u koloběžky zvolíte, tím rychleji a obratněji se budete pohybovat.

Při výběru je také vhodné zohlednit, do jakého terénu si koloběžku pořizujete – zda plánujete jezdit jen ve městě, nebo jen v terénu, nebo jestli potřebujete povrchy kombinovat. Když budete koloběžku převážet autem, ptejte se rovnou po modelu se speciálními úchyty. Potřebujete ji vozit tramvají? Existují i skládací modely. Nejste si jistí, zda se dokážete dlouho odrážet vlastníma nohama? Volte hybridní stroj s chytrým ovládáním. Potřebujete na koloběžce venčit i pejska? I takové odpovídající modely jsou k dispozici. Výletujete s dětmi? Žádný problém! A když si časem zamilujete třeba jen horské sjezdy, ani tehdy vás výrobci koloběžek nenechají na holičkách. Jedno společné pravidlo platné za všech okolností zní – nechtějte na výběru šetřit, ať už na úkor konstrukce, nebo ve prospěch líbivějšího designu. Hranice mezi jízdou zdraví prospěšnou a jízdou zdraví poškozující je velmi tenká a mohlo by se vám to ve zlém vrátit. Správná technika jízdy také není složitá, zvládnete ji snadno.

Autor článku: Petra Chmelová