Jak na to, 27. 4. 2023

Foto: Shutterstock

S narůstajícími teplotami vyrážíme stále více ven za hranice města, na výlety do přírody. Často se ocitáme i mimo dosah civilizace. Pokud se v takové chvíli stane někomu z výpravy úraz, je nutné umět mu poskytnout první pomoc. Co je v takové chvíli nejdůležitější, na co si dát pozor a kdy a jak přivolat pomoc?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mezi nejčastější příčiny zranění patří přecenění vlastních sil nebo sil ostatních členů výpravy, které jsou spojené s volbou příliš dlouhých nebo náročných pěších, běžeckých nebo cyklistických tras. Po dlouhé zimě totiž naše fyzická výkonnost nemusí být na takové úrovni, jak předpokládáme, a přecenění fyzické aktivity se tak může rychle proměnit v nebezpečí zranění ze vzrůstající únavy a vyčerpání.

Velmi častá zranění způsobená venku v přírodě jsou pak tržné rány, odřeniny i podvrtnuté kotníky. Důležitá je proto především prevence. Tou jsou v případě jízdy na kole ochranné helmy, na bruslích pak i chrániče kolen, loktů a zápěstí. V případě dalších zranění je prevencí přiměřenost cesty silám všech účastníků výletu, a pro všechny případy na delší túry nebo cyklotrasy i vybavení základní lékárničkou do batohu.

Co přibalit do batohu

Pokud se rozhodnete pro delší výlet, zejména v případě, kdy plánujete delší než jednodenní trasu, myslete i na základní výbavu do batohu. Není třeba brát celou domácí lékárnu s množstvím zbytečností. K základnímu ošetření v případě menších úrazů postačí především desinfekce, obvaz, náplasti a případně trojcípý šátek.

„K rychlému ošetření odřenin a drobných povrchových poranění můžete na cestu přibalit ochranný plastický obvaz ve spreji. Ránu zacelí plastickým filmem, který zabraňuje přístupu cizorodých látek z vnějšího prostředí, ale dovoluje kůži dýchat. Je voděodolný a lze jej použít i na větší plochy poranění,“ říká Dušan Sedláček z české společnosti vyrábějící zdravotnické potřeby.

Kromě plastického obvazu se v cestovní lékárničce osvědčí také sprej pro zastavení krvácení, například Akutol stop sprej, který slouží k zastavení krvácení u drobných poranění. Uzavře ránu před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí a zahajuje proces hojení.

Jak na první pomoc

V případě, že se na cestách opravdu stane úraz, je nutné vyhodnotit závažnost situace. Na drobná poranění si vystačíte s výbavou, kterou jste si přibalili do batohu. V případě odřenin, a především řezných a krvácejících ran, je nutné zkontrolovat rozsah a hloubku rány. Drobná poranění očistěte a použijte na ně plastický obvaz ve spreji.

V případě krvácející rány se snažte zastavit krvácení vyvíjením tlaku, jestliže se jedná o končetinu, zvedněte ji do vzduchu. Drobná krvácení pomůže zastavit sprej na zastavení krvácení. Pokud se ale jedná o vážnější zranění, zlomeniny nebo hluboké krvácející rány, položte zraněnou osobu na zem, na krvácející ránu vyvíjejte nepřetržitý tlak, abyste omezili krvácení, a ihned volejte záchrannou službu.

Když se stane vážný úraz…

Voláte záchrannou službu na lince 155, ale úraz je většího rozsahu v nepřístupném místě a nevíte, zda nebude třeba také zásahu hasičů? V případě, kdy váháte, kterou ze záchranných složek volat, nebo jste příliš rozrušení, volejte linku 112, operátor situaci vyhodnotí a pošle na místo veškeré potřebné záchranné složky.

Pokud se v okamžiku neštěstí nacházíte uprostřed lesa, v přírodě nebo jinde, kde nedokážete záchranářům popsat svou polohu, aby si mohli pro zraněného přijet, sledujte orientační body. V obcích nebo kempech jsou to lampy veřejného osvětlení, každá lampa má totiž své unikátní číslo, podle kterého vás záchranné složky snadno najdou.

Pokud jste v přírodě, ale zůstali jste na turistických cestách, stejnou službu udělají i turistické tabulky na rozcestích, které mají také svá unikátní čísla, podle kterých na lince první pomoci určí vaši polohu. Pokud se nenachází poblíž ani jednoho z uvedených, je dobré mít na cesty staženou aplikaci Záchranka, která záchranářům polohu sama nahlásí a nouzovou zprávu odešle i bez připojení k internetu.

Zdroj: TZ Aveflor

Další info: Hiking injuries and ailments: how to avoid and treat them; Common Hiking Injuries: Tips for Prevention and Treatment

Autor článku: Radek Kovář