Jak na to, 6. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Začátek jara je obdobím, kdy se intenzivněji vracíme ke sportovním aktivitám. Se stoupajícím ukazatelem na teploměru vytahujeme běžecké boty, in-line brusle, kola i golfové hole. Upravujeme jídelníček a snažíme se zbavit přebytečných kil. Na co dbát, aby dobré úmysly neskončily špatnými pocity, či dokonce zraněními? Radí Petr Sedláček, fitness trenér a výživový poradce.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nepřepalte začátek

Pokud jste si v zimě dopřáli přestávku, návrat do aktivního módu by měl být postupný. To stejné platí i v případě, že se zdravým životním stylem teprve začínáte.

„Vzdejte se nereálné představy, že váš život se změní o 180 stupňů v průběhu pár dní. Nové návyky v oblasti stravování a pravidelného pohybu si osvojujte postupně. Pomalu nahrazujte nezdravé potraviny ve svém jídelníčku vyváženějšími, a co se týká sportu, tady platí opatrnost dvojnásobně,“ radí Petr Sedláček a dodává: „Pokud se chcete vyhnout nepříjemným pocitům, či dokonce zraněním, každou sportovní aktivitu začněte rozcvičkou, která zahřeje svaly. Postačí například poskoky v mírném tempu přes švihadlo a až následně pokračujte strečinkem, případně mobilizací svalů.“

Je pravděpodobné, že po prvních jarních kilometrech budete zápasit i s bolestí svalů, nepodlehněte ale mylné představě, že bolest ke sportu patří. „Pokud se objeví standardní ‚svalovice‘, můžete ji zmírnit masáží, saunováním nebo horkou koupelí. Někomu může pomoci i aktivní regenerace ve formě procházky nebo lehkého cvičení příslušného svalu. Pokud je však bolest lokalizovaná a opakuje se, poraďte se raději s lékařem a nečekejte, až se změní na chronickou bolest, či dokonce vyústí v zranění. Ta nejčastější vznikají právě z nesprávné techniky, nerespektování svého těla a zanedbávání regenerace,“ vysvětluje P. Sedláček.

Méně je více

Každý nový návyk, který by vás měl přivést ke zdravějšímu životnímu stylu, by měl být v první řadě jednoduchý. Pokud se chcete začít pravidelně hýbat, stanovte si dosažitelné cíle a jen postupně je zvyšujte. Vše samozřejmě závisí na vaší aktuální kondici, příležitosti ke změně hledejte v napohled banálních aktivitách. Pokud používáte MHD, zkuste vystoupit každý den o zastávku dříve, přestaňte používat výtah. Nebo si naplánujte deset minut cvičení či chůze každý druhý den.

Nastavte si v telefonu připomínku a snažte se ji dodržovat. Po týdnu zvyšte počet minut na dvacet a potom na třicet. Když se dostanete do stadia, kdy se budete hýbat půl hodiny tři až čtyři dny v týdnu, určitě to pocítíte,“  říká odborník a dodává, že podobný princip platí i pro stravování.

„Pokud se chcete začít stravovat zdravěji, naplánujte si nejprve jeden den v týdnu, kdy si připravíte aspoň jedno zdravé jídlo. Postupně zvyšujte počet dní i jídel.“ Nastavení drastické redukční diety není podle odborníka dlouhodobým řešením: „Velká změna může nastat, i když se rozhodnete vyřadit ze svého jídelníčku jen polotovary a smažená jídla. Nebo vyměníte slazené nápoje za obyčejnou vodu s kousky ovoce.“

 Vyspěte se na to

Vytrvalost je důležitá, ale na druhé straně si v případě drobných „selhání“ nezpůsobujte zbytečné výčitky. Raději poskytněte svému mozku pravidelné důkazy o pokroku.

Stanovte si plán a každý den si zapisujte, čeho se vám podařilo dosáhnout. Za každý splněný dílčí cíl si můžete dát malou odměnu, ale stejně tak důležité je, abyste se po každém ‚přešlapu‘ necítili vinní. Přijměte, že chyby a neúspěchy jsou součástí každé cesty ke změně a cesta k cíli je vždy klikatá,“  říká P. Sedláček a na závěr dodává ještě jednu důležitou radu: „Při přechodu do aktivnějšího režimu může o úspěchu nebo neúspěchu rozhodnout kvalitní spánek. Ne vždy jsme pány našeho času, proto vždy dbejte aspoň na to, aby těch pár hodin spánku, které máte, bylo opravdu kvalitních,“ radí P. Sedláček.

Autor článku: Ivana Koutná