Domov, 9. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Začátky teplého počasí zvyšují mezi lidmi zájem o klimatizace. Jakou tedy vybrat? Mimo to klimatizace všeho druhu jsou poměrně značnými „žrouty“ energie, proto je potřeba osvojit si zásady úsporného provozu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nárůst v prodejích klimatizací lze dle dostupných dat pozorovat zhruba od roku 2015, kdy v tuzemsku vládlo velmi suché a horké léto. „Častější tropické teploty v posledních několika letech se určitě do zájmu o klimatizaci vnitřních prostor promítly, nejsou ovšem jediným faktorem. Čeští uživatelé v současné době více než v minulosti kladou důraz na komfort domova i pracovního prostředí, k čemuž rozhodně patří i příjemné vnitřní teploty v kterémkoliv ročním období,“ podotýká odborník na klimatizace Karel Kincl.

Mobilní versus stacionární

Při výběru klimatizace lidé jako první věc řeší, zda si pořídí mobilní, či stacionární jednotku. V tomto ohledu je potřeba zvážit účel klimatizace, rozsah jejího použití a také velikost primárně klimatizované místnosti. Mobilní jednotky jsou ideální pro malé místnosti, ale využijete je například také v bytech, v nichž není možné provádět stavební úpravy nutné k instalaci stacionární klimatizace.

Jejich výhodou je rovněž to, že je lze přemisťovat a využít tak ve více prostorech. Samozřejmě je ale nutné, aby v každé místnosti, kde má být mobilní klimatizace použita, byla možnost odvodu teplého vzduchu. To se zpravidla provádí vývodem z okna. Nevýhodou mobilních klimatizací bývá jejich hlučnost, která je obvykle násobně vyšší než u stacionárních klimatizací. Za splitovými stacionárními systémy mobilní klimatizace zaostává i výkonově.

Právě výkon je dalším důležitým kritériem pro výběr klimatizace. Ten je potřeba vybírat podle velikosti chlazeného prostoru. Potřebný výkon si můžete i sami spočítat: uvádí se, že na chlazení 1 metru krychlového potřebujete asi 30 wattů. Pro pokoj o rozměrech 5 x 5 metrů a výšce stropu 2 metry tak potřebujete zařízení o výkonu alespoň 1,5 kW.

Jak šetřit elektřinu

Klimatizace patří mezi zařízení náročná na spotřebu elektrické energie. Podle zprávy Mezinárodní energetické agentury z května 2018 padne na používání klimatizací a elektrických větráků asi pětina veškeré elektřiny spotřebované v budovách a asi desetina její veškeré globální spotřeby.

Provoz klimatizace se tudíž může poměrně razantně zakousnout do vaší peněženky, zvláště, pokud si neosvojíte určité zásady. Prvním krokem je samozřejmě pořídit si zařízení spadající do nejšetrnějších energetických tříd a rovněž takové, které výkonově odpovídá vašim požadavkům a prostoru.

Při provozu pak úsporu energií ovlivníte správným nastavením teploty: cílová teplota klimatizovaného prostoru by neměla být o více než pět až sedm stupňů nižší než teplota venkovní. Během režimu chlazení – tedy rychlého snižování teploty – by měl ventilátor ve vnitřní jednotce pracovat na nejvyšší otáčky. Při nízkých otáčkách klimatizace nepracuje hospodárně. Pro celodenní udržování nižší teploty je pak vhodné nechat klimatizaci pracovat v režimu odvlhčování, případně poté použít – je-li k dispozici – noční režim pro chlazení během noci.

Pozor na recyklaci

Vysoká spotřeba ovšem není jediným dopadem klimatizací na životní prostředí. Klimatizační jednotky patří mezi elektroodpad, a tudíž je potřeba, aby s nimi po jejich dosloužení bylo patřičně naloženo. Tak jako každé elektrozařízení nepatří na skládku směsného odpadu a je potřeba odevzdat ji na patřičném místě – v místě zpětného odběru či ve sběrném dvoře – k šetrné recyklaci.

Každá klimatizace, ať už mobilní, či nástěnná, je vyrobena z plastu a kovu. Především ale klimatizace obsahují chladivo. Stará zařízení běžně využívala chladiva na bázi halogenových uhlovodíků s obsahem chlóru neboli freony, u nichž je prokázán výrazně negativní vliv na ozonovou vrstvu. O něco novější přístroje pak obsahují obvykle uhlovodíky částečně halogenované, které sice ozón nepoškozují, ale i tak patří mezi skleníkové plyny. Při recyklaci klimatizací, ale třeba i ledniček a mrazniček, je proto nutné chladivo pečlivě odsát a ekologicky zpracovat, neboť jde o nebezpečný odpad.

Moderní klimatizace naštěstí již dnes používají chladiva bez chlóru, nejčastěji fluorované uhlovodíky a jejich směsi.

Jak je to s filtry

V souvislosti s pandemií koronaviru se v mnoha českých domácnostech začalo intenzivněji řešit téma ochrany proti virům. Lidé si tak více než dříve všímají nabídek různých ochranných filtrů do vzduchotechniky. S ohledem na klimatizace se sluší podotknout, že i když mohou být pro některé značky a modely k dispozici nejrůznější filtry schopné zadržet prach, viry i alergeny, jejich pořízení by lidé měli pečlivě zvážit. Ty opravdu účinné totiž bývají drahé, navíc je nutné je několikrát do roka měnit.

Přídavné filtry navíc snižují výkon klimatizace, protože stěžují průchod vzduchu v jejich systému. Pokud se tedy chcete doma chránit před vzduchem šířenými viry, případně máte doma alergika, kterému čistší vzduch uleví od jeho obtíží, pořiďte si ke klimatizaci čističku vzduchu ideálně s HEPA filtrem.

Štítky: léto

Autor článku: Radek Kovář