Zahrada, 10. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Uskladnění zahradního nářadí, grilu, sekačky nebo třeba kola nemusí být vždy snadné. Pokud už v domě není místo, řešením může být zahradní domek, který poskytuje dostatečný prostor pro uložení i praktickou organizaci všeho potřebného. Nabídnout může ale také místo pro relaxaci nebo trávení volných chvilek s rodinou. Jak správně zvolit zahradní domek nebo praktický přístřešek, aby přesně odpovídal vašim potřebám?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

K čemu bude?

Při výběru zahradního domku je nejprve nutné určit, k čemu bude primárně sloužit. Pro uskladnění drobného zahradního náčiní, konve, lopaty nebo třeba kolečka postačí domky o rozloze 3 až 4 m2. Rozměrnější domky okolo 5 m2 si už poradí s uschováním sekačky, kola nebo zahradního traktůrku. Pokud stěny navíc obohatíte o police nebo organizéry, využijete nejenom každý kout, ale vše bude perfektně zorganizované a připravené na svém místě pro další použití.

Jestliže však chcete domek využít také jako dílnu, při volných chvílích s kávou, pro občasné přespání, nebo dokonce jako příležitostné sezónní ubytování, správnou volbou jsou rozměrnější domky. Samozřejmostí by mělo být okno pro odvětrání a praktické dveře pro snadný přístup. Větší domky lze navíc obohatit o verandu, přístřešek nebo dokonce přístavek.

Při plánování rozměrnějšího zahradního domku vždy pamatujte na to, že zastavěná plocha nesmí přesáhnout 25 m2 a od sousedního pozemku musí být vzdálená nejméně dva metry. V opačném případě by bylo nutné zajistit stavební povolení. Při výběru domku je dobré zohlednit také jeho výšku, která by měla být větší než vaše výška, aby se vám v něm pohodlně pohybovalo,“ říká David Irmann, manažer nákupu ze společnosti specializující se na dílnu, dům a zahradu.

Dřevo, kov nebo plast?

Klasikou jsou dřevěné zahradní domky vyznačující se všestranností. Využít je lze pro umístění zahradnických potřeb, ale také jako dílnu, relaxační prostor nebo třeba zázemí při grilování. Díky přírodnímu vzhledu se okamžitě stanou vkusnou součástí každé zahrady, široké možnosti nátěrů navíc umožňují individuální přizpůsobení přesně podle představ. Na rozdíl od kovových a plastových domků potěší odolnější a stabilnější konstrukcí, která je ale zároveň náročnější na montáž. Na místě je proto zvážit, zda se jí ujmete sami, nebo si přizvete odborníky. Dřevo zároveň vyžaduje počáteční i průběžnou péči, aby odolalo počasí, škůdcům i plísním. Pro zachování kvality materiálu, jeho celistvosti a původní textury je nutné ho chránit impregnací a glazurou. Domek se vám odmění výdrží a perfektním vzhledem po dlouhá léta.

Pokud se pro nákup dřevěného domku rozhodnete, jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru je kvalita dřeva, přičemž masiv je vždy lepší volbou. Kvalitní dřevěné produkty lze v obchodech poznat i podle certifikace FSC, díky níž má zákazník jistotu jak ohledně kvality, tak udržitelného a zodpovědného původu materiálu. „Při volbě zahradního domku je potřeba věnovat pozornost také tomu, co vše cena a balení obsahuje. Řada zahradních domků se prodává bez podlahy, jejíž dodatečný nákup může představovat náklad přesahující i 10 000 korun,“ radí David Irmann ze společnosti BAUHAUS.

Alternativou jsou kovové domky, nejčastěji z kvalitního plechu či oceli. Mohlo by se zdát, že jsou kvůli materiálu vhodné spíše jako prostor pro uskladnění nářadí. V obchodech vás ale překvapí také luxusnější provedení v nadčasovém designu, které se pro rekreaci a volnočasové aktivity hodí stejně dobře jako domky dřevěné. Obecně jsou kovové domky vyhledávané pro celou řadu výhod. Oblíbené jsou zejména pro nízkou startovací cenu, snadnou montáž a takřka nulovou údržbu. Vyznačují se také skvělou odolností vůči nepříznivému počasí, u některých je ale potřeba dát pozor na stabilitu. Řešením je výběr zahradnímu domku s kvalitní ocelovou konstrukcí a jeho pečlivé propojení a ukotvení se základovým prostorem.

Zahradní domky z plastu lze pořídit v rozmanitých podobách a barvách, včetně imitace dřevěného nebo kovového materiálu. Uvítají je zejména ti, kteří se nechtějí trápit zdlouhavou montáží nebo průběžnou péčí, protože domek je téměř bezúdržbový. Řešením budou i tam, kde by bylo umístění dřevěného nebo kovového domku nemožné kvůli vyšší lokální vlhkosti. „Moderní plasty polyetylen a polykarbonát propůjčují domku značnou odolnost a zároveň nízkou hmotnost, což umožňuje i jeho snadné přemístění. Ukotvení objektu navíc nevyžaduje konstrukci betonových základů, postačí rovná a pevná plocha. Chcete-li si být jistí maximální stabilitou, vybírejte domky s kovovou konstrukcí, která odolá i silnému větru o rychlosti až 150 km/h,“ doplňuje David Irmann.

Raději přístřešek?

Zahradnické nářadí a další pomocníci jsou bezpečně uloženi na svém místě, ale co s ochranou auta? Pokud součástí pozemku není podzemní či nadzemní garáž, praktickým řešením jsou přístřešky v rozmanitých podobách. Auto ochrání před přímým sluncem, deštěm, sněhem nebo padajícím listím. V obchodem nejčastěji narazíte na dřevěné provedení, kterému je potřeba věnovat průběžnou péči a jehož montáž vyžaduje kutilské dovednosti. Alternativou jsou přístřešky s kovovou, hliníkovou konstrukcí a polykarbonátovou střechou. Snadno se staví a materiál nevyžaduje průběžnou péči.

Zdroj: TZ Bauhaus

Autor článku: Radek Kovář