Jak na to, 19. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Přemýšlíte, čím na grilu nahradit tradiční steaky nebo klobásky a rádi byste si dopřáli něco nového? Zkuste vegetariánské recepty. Zbavte se předsudků o tom, že vás zelenina nezasytí, a vyzkoušejte namísto tradiční masité verze s opečenými houskami grilovanou zeleninu. Uvidíte, že si pochutnáte!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Možná se obáváte, že ať už maso v receptech nahradíte čímkoliv, nebude mít výsledná pochoutka tu pravou chuť. Pravdou sice je, že masu stačí opravdu málo, aby dosáhlo šťavnatosti a skvělé chuti. A to zejména koření, často jen sůl a pepř.

U zeleniny si ale se základním kořením nevystačíte, neboť povrchové opečení dostatek příchuti nepřinese. Nebojte se a zvýrazněte ji kombinací více surovin.

Co místo masa?

Nejčastější alternativou jsou rozmixované, uvařené luštěniny. Mají totiž vhodnou strukturu, a přestože je jejich chuť méně výrazná, snadno ji dotvoříte právě pomocí grilované zeleniny a správné volby koření.

Na vegetariánské burgery se ale budou hodit i zeleninové placičky ve formě karbanátků. Nejčastěji se využívá červená řepa a cuketa.

Zelenina v hlavní roli

Než se pustíte do grilování, je dobré obstarat si kvalitní zeleninu, ze které chcete burger připravovat. Zárukou kvality a skvělé chuti je zelenina pocházející z ekologického zemědělství, u níž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a navíc byla vypěstována v souladu s přírodou.

Ekofarmy nabízejí bio zeleninu na svých farmách nebo prostřednictví tzv. bedýnkových systémů. Kvalitní zeleninu seženete i v obchodech, dejte si ale pozor, aby nesla označení logy biolistu nebo biozebry. Jen to vám zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.

Náš tip: Hamburger z červené řepy

  • 2 ks bio červené řepy
  • 2 ks housek
  • 1 ks bio pečiva nakrájeného najemno
  • 100 ml bio vývaru
  • 1 ks bio vejce
  • 2 hrsti bio salátu
  • půlka bio cibule
  • 1 ks bio rajčete
  • 100 ml bio rostlinného oleje
  • lžíce tatarské omáčky
  • lžička bio hořčice
  • špetka bio mleté papriky
  • nasekané čerstvé bylinky v bio kvalitě
  • sůl a čerstvě namletý bio pepř

Pečivo nakrájené na malé kousky namočte do vývaru. Uvařenou řepu nejprve oloupejte a pak ji nastrouhejte na struhadle. Do směsi přidejte hořčici, koření, žloutek a také nasekané bylinky. Z hmoty vytvořte placičky, pokapejte je olejem a dejte na pár minut grilovat. Doporučujeme z každé strany asi pět minut. Na grilu také opečte rozkrojenou housku. Servírujte v housce pomazané tatarskou omáčkou, se salátem, rajčetem a cibulí.

Zdroj: TZ Bio

Autor článku: Tomáš Pekař