Možná se obáváte, že ať už maso v receptech nahradíte čímkoliv, nebude mít výsledná pochoutka tu pravou chuť. Pravdou sice je, že masu stačí opravdu málo, aby dosáhlo šťavnatosti a skvělé chuti. A to zejména koření, často jen sůl a pepř.
U zeleniny si ale se základním kořením nevystačíte, neboť povrchové opečení dostatek příchuti nepřinese. Nebojte se a zvýrazněte ji kombinací více surovin.
Co místo masa?
Nejčastější alternativou jsou rozmixované, uvařené luštěniny. Mají totiž vhodnou strukturu, a přestože je jejich chuť méně výrazná, snadno ji dotvoříte právě pomocí grilované zeleniny a správné volby koření.
Na vegetariánské burgery se ale budou hodit i zeleninové placičky ve formě karbanátků. Nejčastěji se využívá červená řepa a cuketa.
Zelenina v hlavní roli
Než se pustíte do grilování, je dobré obstarat si kvalitní zeleninu, ze které chcete burger připravovat. Zárukou kvality a skvělé chuti je zelenina pocházející z ekologického zemědělství, u níž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a navíc byla vypěstována v souladu s přírodou.
Ekofarmy nabízejí bio zeleninu na svých farmách nebo prostřednictví tzv. bedýnkových systémů. Kvalitní zeleninu seženete i v obchodech, dejte si ale pozor, aby nesla označení logy biolistu nebo biozebry. Jen to vám zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.
Náš tip: Hamburger z červené řepy
- 2 ks bio červené řepy
- 2 ks housek
- 1 ks bio pečiva nakrájeného najemno
- 100 ml bio vývaru
- 1 ks bio vejce
- 2 hrsti bio salátu
- půlka bio cibule
- 1 ks bio rajčete
- 100 ml bio rostlinného oleje
- lžíce tatarské omáčky
- lžička bio hořčice
- špetka bio mleté papriky
- nasekané čerstvé bylinky v bio kvalitě
- sůl a čerstvě namletý bio pepř
Pečivo nakrájené na malé kousky namočte do vývaru. Uvařenou řepu nejprve oloupejte a pak ji nastrouhejte na struhadle. Do směsi přidejte hořčici, koření, žloutek a také nasekané bylinky. Z hmoty vytvořte placičky, pokapejte je olejem a dejte na pár minut grilovat. Doporučujeme z každé strany asi pět minut. Na grilu také opečte rozkrojenou housku. Servírujte v housce pomazané tatarskou omáčkou, se salátem, rajčetem a cibulí.
Zdroj: TZ Bio